Надежда Петровић

Podeli:

Надежда Петровић била је српска сликарка и фотографкиња. Једна је од оснивача Кола српских сестара и први секретар организације.

 Родила се у Чачку где су њени родитељи ,Милева и Димитрије Мита Петровић, радили као учитељи. Због очевог посла породица се најпре сели у Краљево, а потом у Београд где Надежда завршава Вишу женску школу и положила испит за наставницу цртања у средњим школама. Због немогућности да похађа званичну академију, јер није постојало женско одељење, учи и усавршава се у атељеима код Антона Ажбеа, Јулијуса Екстера и Ангела Јанкеа. Прву самосталну изложбу имала је у Великој школи у Београду 1900.

Након повратка у Србију, Надежда ради као наставница цртања и ангажује се на друштвеном пољу. Једна је од оснивача Кола српских сестара.

Надежда Петровић се сматра родоначелницом српске модерне и убраја се у најзначајније уметнике са почетка двадесетог века. Њен опус обухвата скоро триста уља на платну, око стотину скица, студија и крокија као и неколико акварела.

Надежда Петровић- Жена са сунцобраном

У балканским ратовима и Првом светском рату учествује као добровољна болничарка. Током служења домовини, тешко обољева од тифуса. Умире у Војној болници у Ваљеву 3. априла 1915. године.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga