Zrenjaninci najveći proizvođači pečuraka u Vojvodini

Podeli:

Jedan od najvećih proizvođača pečuraka u Vojvodini nalazi se u Zrenjaninu u naselju Mužlja. Porodica Šesta bavi se uzgojem više od 20 godina i kompletan plasman plasiraju na domaćem tržištu. Koronavirus uticao je značajno na posao, pa se koristi samo pola kapaciteta.

Najvažnije u ovom poslu je, kaže Željko Šesta, zadovoljiti mikroklimu, odnosno postići da su temperatura, vlaga i kiseonik na optimalnom nivou. U prvom delu procesa, temperatura je 25 stepeni, dok se kasnije obara na 17 uz dodavanje kiseonika, objašnjavaju nam na poljoprivrednom gazdinstvu „Gordana Šesta“. Iako je i na ovom gazdinstvu izražen problem radne snage, baš kao i na drugim poljoprivrednim imanjima, ovde se ipak sve postiže. Šampinjoni se beru 3 puta, a Željko Šesta objasnio je kako to izgleda.

– Dosta zavisi od spoljnih klimatskih faktora, dakle, što mi više moramo da radimo po tom pitanju, to su prinosi lošiji, a samim tim i kvalitet. Šampinjoni se beru tri puta. U prvom talasu ubere se 50% kompletnog roda,berba traje 5-6 dana. Nakon toga pravi se višednevna pauza nakon koje počinje drugi talas gde su prinosi oko 30 do 40%, a tokom trećeg branja ostvaruje se od 10 do 20% prinosa šampinjona. Nakon trećeg talasa, kompost se iznosi napolje.

Šampinjoni sa gazdinstva porodice Šesta lako pronalaze plasman na tržištu. Kupci su, kako navode, hipermarketi, trgovinski lanci, zelene pijace kao i mnogi zrenjaninski ugostitelji.

Budućnost ističu pečurkari nije svetla, korona virus je dosta uticao na proizvodnju, pa su pojedini proizvođači, poput PG „Šesta“, kako bi smanjili troškove, svoje proizvodne kapacitete prepolovili.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga