Otkupna cena mleka u Srbiji 30 dinara, u EU dvostruko veća

Podeli:

Prosečna cena mleka u Srbiji kreće se oko 30 dinara i trenutno je niža čak i u odnosu na 2018. godinu, što je mnoge farmere dovelo do ruba siromaštva. Prema njihovom mišljenju, jedino rešenje je približavanje evropskoj ceni mleka, koja je sada na otkupu od 60 do 65 dinara, sa dodatnim subvencijama države.

Srbija je jedna od deset evropskih država sa stalnim suficitom u proizvodnji mleka i mlečnih proizvoda. Pad potražnje ovih proizvoda zbog pandemije, a zatim nagli rast cene stočne hrane za više od 50 odsto doveli su proizvođače u vrlo težak položaj, piše RTS.

Otkupna cena mleka koja ne pokriva troškove proizvodnje, poskupljenje žitarica, kasna licitacija i zakup državnog zemljišta, nekontrolisano tržište doveli su proizvođače u nezavidan položaj.

Procena stručnjaka je da će na proleće oko 30 odsto biti proizvedeno manje mleka nego što su potrebe domaćeg tržišta. Te najave potvrđuju i u najvećoj farmi za proizvodnju mleka „Agro-Kleku“ iz Kleka.

– Farma trenutno ima 580 krava od kojih je 450 na muži, dnevna proizvodnja mleka je 15.000 litara. Za jednu kravu je dnevno potrebno ukupno 45 kilograma što koncentrovane što kabastog dela obroka- kaže poslovođa farme krava “Agro-Klek“ Marko Rašeta.

Kako ističu, prerađivači odlučuju o otkupnoj ceni, a nekontrolisan uvoz obara vrednost domaćih mlečnih proizvoda.

– I pored povećanja otkupne cene mleka od od strane prerađivača i značajne pomoći države mi trenutno gubimo od šest do osam dinara po litru mleka. Rast cena žitarica koja je trend zadnjih godinu i po dve dana, toliko nas iscrpljuje da smo na ivici iznemoglosti- kaže direktor ZZ „Agro-Klek“ Radovan Bokić.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga