Najskuplje oranice u Južnobačkom okrugu

Podeli:

Najskuplje oranice u Srbiji od čak 11.700 evra za hektar bile su u drugom kvartalu ove godine u Južnobačkom okrugu, dok je u isto vreme lani iznos bio 10.400 evra, saopšteno je iz Republičkog geodetskog zavoda

Iz Zavoda prave poređenje da bi za oko devet hektara, pa i manje zemlje u Bačkoj, u Novom Sadu mogao da bude kupljen stan vredan najmanje 100.000 evra.

Posle Južnobačkog okruga po visini cene hektara poljoprivrednog zemljišta sledi Severnobački okrug, gde su kupoprodajne cene oranica iznosile u proseku 9.550 evra.

Kada je reč o južnom Banatu, cena je u porastu, pa je u drugom kvartalu ove godine hektar koštao 7.250 evra, dok je nešto drugačija slika u srednjem Banatu, gde je hektar oranica u drugom kvartalu ove godine koštao 6.900 evra.

Za razliku od vojvođanskih regija, hektar oranica u južnom i istočnom delu Srbije mogao se u drugom kvartalu pazariti za svega 2.750 evra.

U regionu Šumadije i zapadne Srbije cena hektara vratila se u drugom kvartalu na onu iz 2019. godine, kad je bila 3.150 evra.

Prema podacima Zavoda, u Beogradskom regionu hektar obradivog poljoprivrednog zemljišta u proseku je vredeo 3.700 evra.

U saopštenju je navedeno da je u drugom kvartalu ove godine sklopljeno 1.800 kupoprodajnih ugovora.

U čak 99 odsto prometa poljoprivrednih zemljišta kupoprodajni ugovori sklapani su za gotov novac.

Izvor: Virtuelni inkubator

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga