Kiša je uticala na poljoprivredne radove u banatskim poljima

Podeli:

Kiša u prethodnim danima nije pogodovala šećernoj repi i kukuruzu, jer je obustavljeno vađenje i žetva. S druge strane padavine, od 30 do 50 litara po m2, su bile od velike koristi proizvođačima uljane repice i ječma. Iz Poljoprivredne stručne službe savetuju proizvođačima da sačekaju da se prosuši malo zemljište, kako bi obavili planirane radove.

– Kiša koja je tokom prethodnih dana padala, najpre u malim količinama, a onda u većem obimu, prekinula je započetu žetvu kukuruza, sa kojom se stiglo negde do polovine. Ima još dosta kukuruza da se kosi i to je najnepovoljnije za ove useve. Sada treba samo da se tlo osuši od kiše i biće nastavljena žetva. Ipak, kiša je od koristi za uljanu repicu i ječam koji su tek posejani- rekla je za RTV Santos Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

U prethondih nekoliko dana, koliko je trajao kišni period, palo je od 30-50 litara po kvadratnom metru. Iz PSS Zrenjanin ističu da su ovakve padavine od velikog značaja za tek posejane useve i za predstojeću sezonu.

Optimalni rok za setvu pšenice je do kraja oktobra meseca. Iz PSS-a očekuju da će se u narednim danima obaviti i setva pomenute kulture i to na većem delu poljoprivrednih površina u očekivanom roku roku.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga