Jesenja setva daleko skuplja

Podeli:

Setva pšenice skuplja je u odnosu na prošlogodišnju prema prvim procenama oko 25%. Najveće poskupljenje je zbog mineralnog đubriva i goriva. Ipak, da bi se ostvario dobar prinos neophodno je obaviti sve potrebne proizvodne radnje. Dok pojedini proizvođači kalkulišu gde bi mogli ostvariti uštedu, to bi se na kraju moglo negativno odraziti na rod.

Jugoslav Lazić, poljoprivrednik iz Lukićeva, obrađuje 50 jutara zemlje. U jesenjoj setvi pšenicu će zasejati na 22 jutra, a ostatak će tokom proleća prekriti suncokretom i kukuruzom. Prošlogodišnja setva i prinosi bili su na zadovoljavajućem nivou, dok je ovogodišnje poskupljenje repromaterijala veliki izazov za poljoprivrednike.

– Potrebno je izdvojiti daleko više finansijskih sredstava nego što je bilo planirano. Đubrivo je poskupelo od 50% pa naviše, a da ne govorimo za ureu koja je koštala oko 40 dinara, a sada najavljuju da će koštati više od 100 dinara. Očekujem da će količina đubriva koja se unosi u zemljište biti za 30% manja- rekao je Jugoslav Lazić.

Pravilna priprema zemljišta od izuzetne je važnosti za najbolji prinos. Da bi se pšenica dobro zasnovala, po katastarskom jutru potrebno je 150-160 kilograma đubriva.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga