Japanska jabuka sve traženija u Srbiji

Podeli:

Luka Mijajev, uzgajivač japanske jabuke, sa ovim voćem prvi put se susreo pre 45 godina, kada ju je kupio u jednoj prodavnici u Zrenjaninu. Godnima je pokušavao da dođe do stabljike ovog voća, da bi, konačno, pre 14 godina uvezao sadnice iz Italije i zasnovao voćnjak. Iako je japanska jabuka prerodila ove godine, Luka Mijajev ipak nije zadovoljan. Kada dođe do toga da voće da previše ploda, drvo puca pod teretom, objasnio je ovaj uzgajivač voća.

– Rodilo je mnogo, ali je plod duplo manji nego što bi trebalo da bude. Moje iskustvo pokazuje da japanske jabuke mogu da opstanu na ovim prostorima, uprkos jakim vetrovima i nekada nepovoljnim klimatskim uslovima. Japanska jabuka ne zahteva poseban tretman, ali je potrebno da oko stabla postoji neka šaša ili mahovina, jer to štiti stabljiku od niskih temperatura, odnosno temperatura ispod 25 stepeni- rekao je Luka.

Na površini od 8 ari nalazi se 250 sadnica japanske jabuke, a to je moguće zbog guste sadnje pojedinih sorti. Određene sorte zasađene su na svega 1m razmaka. Reč je o jabukama čije je stablo stubasto i kojima preveliki rod predstavlja opasnost, jer se u tom slučaju grane poviju i može doći do pucanja.

– Prosečan rod je od 4 do 4 i po tone. Berba je počela pre tri nedelje, a veća količina voća je prodata. Plasman je uglavnom u pravcu Beograda, ali moram da kažem da su mi Kinezi, koji žive i rade u Zrenjaninu i Ečki, česti i verni kupci- kaže Luka i u šali dodaje da će ili on morati da nauči kineski ili Kinezi srpski, jer im je komunikacija trenutno neverbalna.

Reportažu o Luki i njegovom nesvakidašnjem voćnjaku možete pogledati ovde.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga