Како су настале Липарске вечери?

Podeli:

Када говоримо о културним манифестацијама у општини Нова Црња, онда неизоставно мислимо на Липарске вечери које су посвећене славном романтичарском песнику и сликару Ђури Јакшићу. Ове године одржане су чак јубиларне 60, а ми ћемо се вратити на почетак и открити захваљујући коме су оне и настале. Оснивач Липарских вечери јесте Владимир Миланков, писац и историчар из Српске Црње, те ћемо понешто рећи о његовом животу и раду.

Владимир Миланков, писац и историчар

 Рођен је 11. марта 1934. године у занатлијској породици, отац му је био зидар, а мајка домаћица. Будућег писца занимала је наука, па је после завршене  основне школе у Српској Црњи, тада ниже гимназије, и Више српске гимназије у Зрењанину, завршио и Вишу педагошку школу у Новом Саду, где је студирао два језика, српски и руски. Желео је да постане глумац, али се идеја да се у том смеру образује никако није допала његовом оцу. То га ипак није спречило да се аматерски бави глумом, веома успешно.

Две године провео је у Баваништу, радећи као наставник. Тамо је упознао своју супругу Веру, са којом је добио два сина, а она каже да је својим шармом и залагањем у једној омладинској заадрузи освојио њено срце. Враћа се у своје родно место, где је од 1962, па све до 1980. директор Дома културе ,,Ђура Јакшић.” Управо због тога стекао је надимак Влада Култура, али је заправо читав живот и посветио култури.

Много је писао о породици Јакшић, оставио је дела ,,Јакшићи из Српске Црње,” ,,Белуш Ђ. Јакшић – прерано умрли песник и сликар.”  Његови фељтони, есеји и расправе објављивани су у ,,Политици”, ,,Зрењанину,” ,,Чачанском гласу” итд. Написао је дела: ,,Драга Гавриловић – живот и дело, монографија о првој жени која је написала роман у српској литератури,” ,,Панорама пуна брашна” (са Спасојем Граховцем), ,,Кратки живот и изненадна смрт Лазара Спасина Марковића,” ,,Таласање равнице” и др.

Био је члан Друштва књижевника Војводине и Матице српске. Преминуо је 14. јула 2002. године. Српска Црња и данас чува успомену на њега, а цењен је и у банатском делу Румуније, где је сарађивао са српским књижевницима из поменуте суседне земље.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga