„Zlostavljanje“ u NP Toša Jovanović

Podeli:

Na kamernoj sveni NP „Toša Jovanović“ 31.januara sa početkom u 20 časova, premijerno će biti izvedena predstava „Zlostavljanje“ rađena po motivima istoimene pripovetke nobelovca Ive Andrića. Priču o kovitlacu psihičkog zlostavljanja, o konvencijama koje sputavaju nasilnike da odu korak dalje i pobedi jedne žrtve takvih okolnosti,režirao je mladi reditelj Momčilo Miljković,a uloge su poverene Draganu Đorđeviću, Nataši Ilin i Stefanu Juaninu. 


Na pres konferenciji, ispred autorskog tima govorili su reditelj ove drame i Nataša Ilin kojoj je poverena uloga Anice Zereković.-Veoma je zahtevno kreirati lik koji u izvornom obliku nije pisan za pozorište. Anica Zereković je žrtva psihičkog nasilja,a u to vreme,kada je Andrić pisao ovu pripovetku, ovakva vrsta torture gotovo da se i nije primećivala ili  se o njoj nije govorilo uopšte. Anica je snažna žena,koja iako nije imala kuda da ode,odlučuje da se oslobodi i izađe iz kaveza koji je vremenom postajao sve manji. Ona je pobednik čak iako nakon razvoda živi nedostojnim životom – rekla je Nataša Ilin.

Motiv za režiranje i adaptaciju pripovetke „Zlostavljanje“ , Momćilo Miljkoviž pronalazi u našoj svakodnevnici. Ono što je tragedija današnjice, jeste činjenica da svako od nas u svom bližem ili daljem okruženju ima osobu koja je na neki način osetila ugnjetavanje, bilo da je fizičko ili psihičko. -Veoma je „pipavo“ baviti se ovom temom, a posebno je zahtevno očuvati Andricev duh tokom dramatizacije, implementirati sve elemente koje sa sobom nose i zlostavljač i žrtva. Ponosan sam što je čitav tim razumeo delo i što smo kroz zajednički rad,kako na sceni,tako i van nje došli do odličnih rešenja- naveo je Miljković. 


Premda je  u Andrićevoj pripovetki nosilac radnje Andrija Zereković, dok je njegova žena Anica ona koja trpi, u inscenaciji upravo ona vodi gledaoca, stepenik po stepenik, do potpunog klimaksa. -Da, ovo i jeste priča o tome šta oseća neko ko je zlostavljan,upravo zato sam želeo da Anica bude ta koja će biti stavljena u prvi plan. Naravno, u takvom odnosu u kome neko zloupotrebljava nečije prisustvo, dešava se da kako zlostavljać više uzima maha, žrtva postaje sve slabija,ali i iz takvog kraha može se izvojevati pobeda.
Protagonisti Andrićeve pripovetke jesu muž i žena,ali u adaptaciji je uveden još jedan lik. Reditelj ističe da je treće lice bilo neophodno,a ostavlja publici da zaključi zašto.


Direktor NP „Tosa Jovanović“ , Ivan Francuski, istakao je da zlostavljanja u raznim oblicima ima sve više, stoga je potrebno informisati i edukovati ljude na sve moguće načine. -Moram da kažem da sam izuzetno zadovoljan rezultatom čitavog autorskog tima. I pored zaista nesvakidašnjeg naslova, kakav je „Zlostavljanje“ , predstava nije teška za gledanje. Publika neće izaći sa osmehom,ali će, siguran sam , izaći sa poukom. Andrić se prvi put igra na zrenjaninskim daskama , a ova predstava će se dugo igrati kako pred našom,tako i pred drugom publikom.
Psihićko zlostavljanje je za razliku od fizičkog teško dokazivo. Osoba koja je prošla kroz to lako će prepoznati onu koja kroz isto prolazi. Važno je ne okretati glavu – poruka je glumaca i reditelja. 
Ipak, postavlja se pitanje – kada se žrtva izbavi, šta se dešava sa zlostavljaćem?

Foto: Uros Stepanov

Autor: Sanja Nikic

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga