Uskoro: Međunarodni dan svetlosti u Gradskoj narodnoj biblioteci

Podeli:

Nakon veoma uspešno organizovane Međunarodne godine svetlosti i svetlosnih tehnologija 2015. godine u čijem obeležavanju je učestvovalo 147 zemalja sveta, a među kojima se brojnim aktivnostima i programima, među kojima i Srbija u kojoj se posebnim programom i brojnim aktivnostima istakao i Zrenjanin, UNESKO je usvojio Međunarodni dan svetlosti koji će se obeležavati jednom godišnje.

UNESKO je na 39. sednici Generalne konferencije UNESKO-a održane od 7. do 22. novembra 2017. proglasio 16. maj za Međunarodni dan svetlosti koji će se od 2018. godine obeležavati širom sveta.

Ovaj dan je odabran kako bi se obeležila godišnjica prvog emitovanja laserskog zraka pomoću rubinskog kristala 1960. godine. Laseri su transformisali društvo putem zdravstvene zaštite i interneta, a laserska nauka je međunarodno prepoznata u preko 20 Nobelovih nagrada. Međutim, Međunarodni dan svetlosti nije posvećen samo istraživanjima i primeni svetlosti u nauci.

Svrha Međunarodnog dana svetlosti je da obezbedi godišnji fokus na svetlost i uvažavanje njene uloge u životima građana sveta kako u oblastima nauke, medicine, komunikacije i energije, tako i u sferama kulture, obrazovanja i održivog razvoja. Razuđena tema svetlosti će omogućiti mnogim različitim sektorima društva širom sveta da učestvuju u aktivnostima kako bi se u ovoj sferi podigla svest o nauci i tehnologiji, umetnosti i kulturi.

Program obeležavanja Međunarodnog dana svetlosti u Zrenjaninu:

Izvor: Zrenjaninska grupa NPN 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga