Program kulturnog centra Zrenjanina do 27. aprila 2018.

Podeli:

KC Zrenjanin

UTORAK – 17. APRIL
TRIBINA
Tribina – „Enigma Rumunija 1914-1920.“ biće održana u danas, 17. aprila u 19 časova u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Uvodničar je mr Petar Jakšić, istoričar a moderator Miroslav Samardžić.

UTORAK – 17. APRIL
KOMEDIJA
„KRČMARICA MIRANDOLINA“
Pozorišna komedija „Krčmarica Mirandolina“ biće izvedena na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 17. aprila. Reč je o adaptiranoj komediji čuvenog italijanskog komediografa iz 18. veka – Karla Goldonija koja je urađena u režiji Juga Radivojevića. Igraju: Andrija Milošević, Goran Jevtić, Nenad Nenadović, Katarina Žutić, Andrijana Oliverić, Jelena Trkulja, Uroš Jovčić i Igor Damnjanović. Predstava počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 800 dinara. Dodatne informacije: 566-712.

O predstavi
Mirandolina je priča o neodoljivoj krčmarici, o ženi koja svojom harizmatičnošću osvaja muškarce, zavodi ih, sukobljava, dovodi ih do ruba egzistencije i do emotivnih slomova. Priča o dominantnom ženskom principu, o snazi ženske senzualnosti i erotike, o snazi ženskog uma i nepogrešivoj taktici u osvajanju i najtvrđih muških srca. Mirandolina predstavlja prototip žene koja koristeći svoje vrline, kako mentalne tako i telesne, koncipira svet oko sebe onako kako ona to sama želi, određujući sudbine brojnih muškaraca koji za njom gube glavu. Priča o manipulaciji emocijama od strane racionalne i prema emotivnom muškom svetu surove i beskompromisne žene, sa ciljem da ženski princip nadvlada muški i da žena postane vladar naizgled jačem muškom principu.

SREDA 18. I ČETVRTAK  19. APRIL
CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“
FILM: „OTELO“
Film: „Otelo“/Othello iz 1952. godine urađen u režiji Orsona Velsa, koji je i nosilac glavne filmske uloge biće emitovan u sredu, 18. i četvrtak, 19. aprila u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova. Ulaz je besplatan.
Reč je o američko-francusko-italijansko-marokanskoj kooprodukciji istoimene Šekspirove tragedije. Osnovna karakteristika filma filma je značajno skraćivanje radnji u odnosu na Šekspirov predložak te je film jedna od najkaračih adaptacija šekspirovih dela a kako se navodi – privukao je i pažnju neobičnim stilom režije inspirisan nemačkim eksprezionizmom u kojoj je Vels potražio osnovu…

PETAK – 20. APRIL
IZLOŽBA DOBRIVOJA RAJIĆA
RADOVI IZ CIKLUSA – „UNUTRAŠNJA SLIKA“
Dobrivoj Rajić, akademski slikar, zrenjaninskoj publici će predstaviti svoje radove od 20. aprila do 10. maja u okviru izložbene postavke – ciklusa radova pod nazivom: „Unutrašnja slika“. Svečano otvaranje izložbe je u petak, 20. aprila u 19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina.
Predmet rada su slike na test liner podlozi rađene u kombinovanoj tehnici, formata 130x200cm. Svaka pojedinačna slika nosi naziv Unutrašnja slika i označena je rednim brojem. Svi radovi su nastali tokom 2016/17 godine.
Dobrivoje Rajić je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1982. na odseku za slikarstvo u klasi profesora Boška Petrovića – Jovana Rakidžića a crtanje kod profesora Milana Stanojeva.
Član ULUV-a (Udruženje Likovnih Umetnika Vojvodine) od 1983. Status samostalnog umetnika stekao 1987. Dobitnik je više značajnih nagrada i priznanja. Ostvario je preko 50 samostalnih izložbi. Kao dugogodišnji spoljni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture (u Petrovaradinu) učestvovao na poslovima konzervacije i restauracije nacionalnih kulturnih dobara u zemlji. Živi i stvara u Novom Sadu.

PETAK, 20. APRIL
PREDAVANJE
U petak, 20. aprila u maloj sali Kulturnog centra biće održano predavanje na temu: „Životne informacije i zdravlje“. Predavanje počinje u 19 časova a predavač je Akademik Prim. dr med. Boro M. Vujasin.

PETAK, 20. APRIL
KONCERT – A WEILL AGO
ELEKTROAKUSTIČKI KABARE
U Salonu Narodnog muzeja u petak, 20. aprila biće održan elektroakustički kabare – koncert A Weill Ago. Koncert počinje u 20 časova. Uz muziku Kurta Vajlda i Ane Gnjatović nastupaju Tijana Đurić – sopran, Ana Gnjatović – glas/elektronika i Miloje Veljić na klaviru. Koncert organizuju Kulturni centar i Narodni muzej Zrenjanina. #Ulaz je besplatan.
Nakon odlično primljenih premijernih izvođenja u Parizu i Beogradu, elektroakustički kabare Ane Gnjatović izveden je i u Podgorici a 20. aprila njegovo izveđenje je zakazano u Zrenjaninu. Program za sopran, klavir i elektroniku inspirisan je ličnošću i muzikom Kurta Vajla. Vajlove pesme, ali i glasovi Lote Lenja, Bertolta Brehta, Danila Kiša…, zvuci detinjstva i zvuci rata, arhivski snimci i lična istorija, javljaju se, prelamaju i naslojavaju kroz pevane, govorene, snimljene i semplovane odlomke. Tako izgrađen elektroakustički sloj Ane Gnjatović kontekstualizuje i komentariše Vajlove pesme koje sopran Tijana Đuričić izvodi uz klavirsku pratnju Milivoja Veljića. Zajedno, ova dva sloja sklapaju kabaretski gorko-sladak zvučni narativ o umetnosti i odgovornosti.

BIOGRAFIJE UMETNIKA
Ana Gnjatović (Beograd, 1984) komponuje akustičnu i elektroakustičnu muziku sakupljajući i kombinujući pronađene objekte, dela, koncepte i ideje pogodne za prevođenje, ozvučavanje, generalizaciju i interpretaciju. Diplomirala je na Odseku za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu 2008. godine. Doktorske studije završila je na istom odseku 2017. godine. Pohađala je brojne majstorske radionice kompozicije i improvizacije, usavršavajući se kod kompozitora i pedagoga poput Žorža Apergisa, Haje Černovin, Brajana Fernihaua, Beata Furera, Luja Andrisena, Georga Fridriha Hasa, Ivana Fedelea… Kompozicije Ane Gnjatović izvođene su širom Evrope, u SAD, Izraelu i Japanu, i bile su na programima festivala kao što su Međunarodna tribina kompozitora, Mokranjčevi dani, KoMA, Međunarodni festival Čembalo – živa umetnost, Međunarodni festival harfe, Wratislavia cantans (Poljska), Culturescapes (Švajcarska), Festival de Wallonie (Belgija), Espressivo (Crna Gora), Međunarodni muzički festival Ankara (Turska), Muslab (Meksiko), Matera INtermedia (Italija). Dobitnik je više stipendija, nagrada i priznanja. Na predlog Jugokoncerta u sezoni 2013. je predstavljala Bemus festival u programu saradnje evropskih muzičkih festivala MusMA – Music Masters on Air; poručeno delo Balance – lostza kamerni hor (12 pevača). Kompozicija je izvedena i snimljena na više evropskih festivala, u Poljskoj, Belgiji, Švajcarskoj i Turskoj, a uvrštena je i u program Međunarodnog takmičenja za horske dirigente Towards Polyphony u Vroclavu 2015. godine, kao jedna od zadatih kompozicija u završnoj rundi takmičenja. Dobitnik je nagrade Fonda Josip Slavenski Fakulteta muzičke umetnosti za kompoziciju Moj plišani oklop za kamerni orkestar (2010), III nagrade 7. preart takmičenja za mlade kompozitore iz Jugoistočne Evrope za kompoziciju Phillody. Quiescenceza kamerni ansambl (Švajcarska, 2013), i finalista je 4. Međunarodnog bijenala savremene muzike u Kopru (Slovenija, 2014) sa kompozicijom Silent Strokes and Indoor Clouds. Zaposlena je kao nastavnik u zvanjuvanrednog profesora na Fakultetu umetnosti Priština-Zvečan Univerziteta u Prištini. Predaje i na programu doktorskih studija
Višemedijske umetnosti Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta umetnosti u Beogradu.
Tijana Đuričić (1983) sopran, učila je solo-pevanje na FMU i FILUM-u u klasama prof. Kitanovskog i prof. Bakočević. Doktorand je savremene transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti i medija. Eksperimentiše na polju zvuka i ispituje odnos telo-prostorglas.Od bogate muzičke posvećenosti ovog soprana ističu se prve nagrade na takmičenjima: Vojislav Vučković, Laza Jovanović i Nikola Cvejić kao i debitantska uloga Stanke (Stanislav Binički: Na uranku) u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. Koncertirala je intenzivno, 70 samostalnih i 100 zajedničkih koncerata u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Japanu. Pored projekata Šuman i njegovi dvojnici, Hajdn u Londonu, Eternal Pučini, KIBOU, EU Play, Savremena muzika Srbije i Japana, Pozorište na gradilištu, predstavila je savremenu srpsku muziku premijerno, u Tokiju i Nagoji, 2013. Zajedničkim projektom, Sound Clothes, u okviru Nacionalne postavke Srbije na Praškom kvarijenalu 2015. osvaja zlatnu medalju za uspostavljanje dijaloga. Tokom 2015. izvodi songove Kurta Vajla za glas i klavir u formi kabarea „Weill for a Peny“. Naredne dve godine posvećuje svetskoj turneji kabarea Speak low sa Irinom Naumovskom, klavir i Aleksandrom Budimirom, harmonika. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, premijerno izvodi elektroakustički kabare Ane Gnjatović „A Weill Ago“u Parizu 2017. Diskografski opus započela je snimkom dela Đure Živkovića „I shall contemplate“. Članica je Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Predaje u zvanju docenta na Novoj akademiji u Beogradu i na FTN u Novom Sadu.
Milivoje Veljić je diplomirao na Katedri za klavir, doktorirao na Katedri za kamernu muziku, a zaposlen je na Katedri za solo pevanje FMU u Beogradu, u zvanju višeg umetničkog saradnika. Sviranje klavira učio je kod Svetlane Milošević, Mirjane Žiravac i Branke Žiravac, u čijoj klasi je maturirao u Srednjoj muzičkoj školi ,,Dr Vojislav Vučković”. Diplomirao je 2007. godine u klasi prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrade Fakulteta iz Fonda Jelene Pavlović za najboljeg diplomca Katedre za klavir. Usavršavao se u oblasti kamerne muzike, kod profesora Jasne Tucović i Miloša Petrovića. Doktorirao je 2014. pod mentorstvom prof. Ljudmile Gros-Popović, na temu muzike Sergeja Rahmanjinova za klavirska dua. Od 2009. godine je umetnički saradnik u klasama prof. emeritus Biserke Cvejić i redovnog profesora Nikole Kitanovskog. Od samog početka svog profesionalnog angažovanja na FMU aktivno učestvuje u ciklusu koncerata „Put ka Belkantu“, pri čemu je, koncertirajući sa studentima, nastupio u više od dvadeset gradova Srbije. Bio je zvanični pijanista 43. međunarodnog takmičenja Muzičke omladine Beograda, tri festivala „Obzorja na Tisi” u Novom Bečeju, dva međunarodna takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović” u Beogradu, kao i međunarodnog takmičenja „Nikola Cvejić” u Rumi. Član je UMUS-a (Udruženje muzičkih umetnika Srbije) i MOTO-a. Osnovao je duo SHAKE & SPEAR, ansambl koji neguje srpsku muziku i približava je strancima na upečatljiv način, kroz stihove i rime na engleskom jeziku.

SUBOTA – 21. APRIL
DEČJA MANIFESTACIJA
„BUĐENJE PROLEĆA“
U subotu, 21. aprila sa početkom u 11 časova na Trgu slobode održaće se dečja manifestacija – „Buđenje proleća“. Reč je o velikoj prolećnoj dečjoj žurci uz bogat muzički program u kom učestvuju: Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, Dečji hor Prepodobni Rafailo Banatski, OŠ „Đura Jakšić“, GPK „Free Dance“, pop-rok hor „SuperNova“, Kolorino stvaralaštvo, OSŠ „9. Maj“, CZOT „Moja sosa“ i KC „Svetozar Marković“, Baletska škola „Dimitrije Parlić i Plesni centar Zrenjanina. Prateći programi – sadržaji manifestacije na kojoj deca mogu da učestvuju su: tobogani, klovnovi, tramboline, puštanje lampiona, „Baloon show“, Zumba za decu, „Face painting“. Organizatori događaja su Turistička organizacija grada Zrenjanina, Grad Zrenjanin i Kulturni centar Zrenjanina.

UTORAK – 24. APRIL
TRIBINA
U utorak, 24. aprila u maloj sali Kulturnog centra biće održana tribina – „Kako lečiti krvni pritisak“. Uvodničar je specijalista internista i kardiolog dr Miroslav Radović – vlasnik i direktor privatne poliklinike „Radović“. Moderator je Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.

SREDA – 25. I ČETVRTAK – 26. APRIL
CIKLUS – „ŠEKSPIR NA FILMU“
FILM: „HAMLET“
U okviru ciklusa: „Šekspir na filmu“ u sredu, 25. i četvrtak, 26. aprila u Kulturnom centru Zrenjanina emituje se filmska drama – „Hamlet“.
Britanska adaptacija Šekspirove tragedije i prvi britanski film koji je osvojio Oskara za najbolji film a Lorens Olivije – Oskara za najboljeg glavnog glumca. Lorens Olivije potpisuje i režiju filma koji je snimljen 1948. U trajanju od 155’. U ostalim ulogama igraju: Bazli Sidni, Ajlin Herli, Norman Vuland i dr. Film se emituje u maloj sali od 20 časova. Ulaz je besplatan.

PETAK, 27. APRIL
KONCERT SERGEJA ĆETKOVIĆA
Nova koncerta turneja – Live Tour , pop pevača Sergeja Ćetkovića pod nazivom – „Moj svet“, obradovaće Zrenjanince i Zrenjaninke, njegovim nastupom na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u petak, 27. aprila. #Koncert počinje u 20 časova. Kompleksna muzička karijera, bogata diskografija sa sedam objavljenih albuma, prepoznatljiv vokal, emotivni tekstovi i muzika posvećena ljubavi su ono što određuju ovog muzičara. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 1000 dinara. Dodatne informacije: 566-712.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga