Program Kulturnog centra Zrenjanina do 15. maja

Podeli:

Utorak, 8. maj
Tribina
U utorak, 8. maja u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – “Kikindski distrikt”. Uvodničarka je Tijana Rupčić, istoričarka a moderator – Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.
Velikokikindski (privilegovani) distrikt je bio autonomna teritorijalna jedinica u okviru Habzburškog carstva od 1774. do 1876. godine, sa sedištem u Velikoj Kikindi (današnja Kikinda). Distrikt je bio mahom naseljen Srbima. Postojanje Distrikta sa svojim povlasticama pomoglo je očuvanju nacionalnog identiteta srpskog življa na prostorima ovog dela Banata.

Filmski festival Slobodna zona – 12. turneja – 5 filmova
Filmski festival „Slobodna zona“ u okviru svoj turneje, gostuje u zrenjaninskom Kulturnom centru. Svake srede i četvrtka u maloj sali od 20 časova predstaviće se po jedan film a u toku trajanja gostovanja, u toku maja, ukupno – pet filmova. Ulaz na projekcije je besplatan.
U sredu, 9. i četvrtak, 10. maja prikazuje se film „Čavela“ a u sredu, 16. i četvrtak, 17. maja film – „Ćambra“.

Dokumentarni film „Čavela“ koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na „Slobodnoj zoni“ osvojio Nagradu publike, govori o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Igrani film „Ćambra“ je film koji je na Festivalu u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award. Ova uzbudljiva priča prati 14-godišnjaka koji živi u maloj Romskoj zajednici i čija avantura počinje nakon što mu brat nestane.

Petak, 11. maj
Izložba Miroslava Munižabe – izložbena postavka otvorena je od 11. do 24. maja
Izložba Miroslava Munižabe – “Slike”, dobitnika druge nagrade Likovnog salona 30X30 za 2017. godinu biće otvorena u petak, 11. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Svečano otvaranje zakazano je u 19 časova.
Munižaba je sremskomitrovački slikar, rođen 1949. g. sa velikim brojem samostalnih i grupnih izložbi.

Šesta sezona velikog dečjeg kviza „SuPerSu“
Šesta sezona velikog dečjeg kviza SuPersu počela je u subotu, 5. maja 2018 a nastavlja se u subotu, 12. maj. Takmičenje je namenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola Srednjobanatskog okruga. Na ovogodišnje kviz takmičenje prijavilo se 16 škola sa 21 ekipom. U subotu, 12. maja od 10 časova takmiče se: – OŠ „Dr Jovan Cvijić“ iz Zrenjanina – ekipa 1, OŠ „Dositej Obradović“, takođe iz Zrenjanina – ekipa 1 i OŠ „Aleksandar Sabovljev“ iz Ečke. Od 10.30h takmiče se ekipe: – OŠ „Stevan Knićanin“ iz Knićanina, OŠ „Dr Jovan Cvijić“ – ekipa 2 iz Zrenjanina i OŠ „Žarko Zrenjanin“ – ekipa 2 iz Zrenjanina. Sa početkom u 11 časova takmiče se OŠ „Bratsvo jedinstvo“ iz Belog Blata, OŠ „Dositej Obradović“ iz Farkaždina i OŠ „Dositej Obradović“ – ekipa 2 iz Zrenjanina.

Svi takmičari biće nagrađeni prigodnim poklonima sponzora a pobednici će osvojiti vredne nagrade u vidu putovanja. Prijatelji SuPersu kviza su: Persu marketi, Mrkšićevi Salaši, Mlekara – Zott, Knjižara – „Birooprema“, Kraljeva voda, Akvapark „Petrolend“ – Bački Petrovac i Akvapark Jagodina.
Žiri u sastavu: Rako Tomović – profesor istorije koji je i predsednik žirija, Ivana Sabo – profesorka biologije i Vladimir Đurić – programski direktor Kulturnog centra Zrenjanina – pratiće takmičenje i tačnost pitanja i odgovora učesnika SuPersu kviza. Kviz je otvoren za javnost i odvija se u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Subota, 12. maj – Gala koncert  „Pod sjajem zvezda“

Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 12. maja biće održan gala koncert “Pod sjajem zvezda” – veče najlepših nota svetske muzike. Nastupaju solisti, operski umetnici Narodnog pozorišta iz Beograda: Gabriela Ubavić – sopran, Aleksandar Stefan Radišević – bariton i Nevena Živković – pijanistkinja. Gosti koncerta su: Ana Aleksić Šajrer – sopran i Višnja Popov – mezzo sopran. Na programu su operske arije, filmska muzika, kancone, dueti i numere iz mjuzikla – poznate i rado slušane filmske kompozicije kao i provereni klasici koji uvek plene pažnju slušaoca. Koncert počinje u 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

Nedelja, 13. maj

Berza gramofonskih ploča – od 10 do 12 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana berza gramofonskih ploča (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

Utorak, 15. maj
Tribina
Tribina – „Voda je zajedničko dobro – posledice privatizacije vodosnabdevanja“ biće održana u utorak, 15. maja u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 19 časova. Učestvuju: Tanja Vukša i Miloš Jadžić Baković – sociolozi i Andraš Juhas – filozof. Moderator tribine je Miroslav Samardžić.

Utorak, 15. maj
Izložba 
U utorak, 15. maja u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA u beogradskoj galeriji „Kolektiv“ u 19 časova otvara se izložba Kulturnog centra Zrenjanina – „Grad u arhitekturi i arhitektura u gradu – 18/17 – Bečkerek i Petrovgrad i Zrenjanin”. Autorke izložbe su dipl. inženjerka arhitekture Jelka Đorđević i istoričarka umetnosti – konzervator Vesna Karavida.

Po prvi put, zahvaljujući pomenutoj izložbi, u okviru BINA šetnji, koje privlače izuzetno interesovanje, biće organizaovana šetnja van Beograda. Gosti i posetioci BINA-e iz zemlje i inostranstva, 27. maja, posetiće Zrenjanin. Autorke izložbe istoričar umetnosti – konzervator Vesna Karavida i diplomirani inženjer arhitekture Jelka Đorđević, vodiće goste kroz grad i time napraviti svojevrsnu prezentaciju arhitekture  “na otvorenom”, koja je delom prikazana na izložbi. Takođe, promovišući temu BINA-e  – komunikacije, u okviru šetnje, koju je podržala kompanija Gomex, biće prezentovane i druge značajne građevine, kao što su Gradska kuća, pozorišna sala i dr. Navedenim aktivnostima biće dat doprinos prezentaciji kulturnog nasleđa, kao i razvoju kulturnog turizma u našem gradu.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga