Program Kulturnog centra Zrenjanina do 12. maja 2018.

Podeli:

Filmski festival Slobodna zona – 12. Turneja, 5 filmova!

Filmski festival Slobodna Zona ponovo kreće na svoju Turneju po gradovima u Srbiji. U toku maja gostuje u zrenjaninskom Kulturnom centru gde će se u okviru ovogodišnje turneje publici predstaviti pet filmova i to svake srede i četvrtka od 20 časova u maloj sali. Pet najboljih filmova sa ovogodišnjeg 13. festivalskog programa, održanog od 1. do 6. novembra 2017. u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, predviđeno je da se prikazuju u 50 gradova i opština Srbije, u saradnji sa lokalnim nevladinim organizacijama i kulturnim centrima.

U sredu, 2. i četvrtak, 3. maja u Kulturnom centru Zrenjanina emituje se film – “Dan oslobođenja” a u sredu, 9. i četvrtak, 10. maja film – “Čavela”. Ulaz na projekcije je besplatan.

Predvodnik ovogodišnje turnije je film koji je otvorio novembarski festival u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U pitanju je dokumentarni film „Dan oslobođenja“ (projekcija u Zrenjaninu – 2. i 3. maja 2018.) koji prikazuje čuveni kontroverzni nastup rok grupe Laibach u Severnoj Koreji, poslednjoj komunističkoj diktaturi sveta.

Zatim sledi film koji je postao hit evropskih festivala 2017. i koji je na Slobodnoj Zoni osvojio Nagradu publike, dokumentarni film „Čavela“ (projekcija u Zrenjaninu – 9. i 10. maja 2018.), o ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je na Berlinalu zapamćen po višeminutnim ovacijama posle filma.

Šesta sezona velikog dečjeg kviza „SuPersu“
Takmičarski dani – subota 05.  12. i 19. maj
Šesta sezona velikog dečjeg kviza SuPersu počinje u subotu, 5. maja 2018. Reč je o takmičenju koje je namenjeno učenicima viših razreda osnovnih škola Srednjobanatskog okruga. Na ovogodišnje takmičenje prijavilo se 16 škola sa 21 ekipom. Kviz se održava u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina a počinje u subotu, petog maja. Takmičenje će se odvijati u terminima od 10, 11, 12 i 13 časova.

Veliko finale – poslednji takmičarski dan predviđen je u subotu, 19. maja – kada ćemo saznati i konačne pobednike, najuspešnije učenike ovogodišnjeg kviza. Svi takmičari biće nagrađeni prigodnim poklonima sponzora a pobednici će osvojiti vredne nagrade u vidu putovanja. Prijatelji SuPersu kviza su: Persu marketi, Mrkšićevi Salaši, Mlekara – Zott, Knjižara – „Birooprema“, Kraljeva voda, Akvapark „Petrolend“ – Bački Petrovac i Akvapark Jagodina.

Takmičenje je eliminatornog karaktera. Finalni krug takmičenja čine tri ekipe – pobednice svakog pojedinačnog takmičenja. Žiri u sastavu: Rako Tomović – profesor istorije koji je i predsednik žirija, Ivana Sabo – profesorka biologije i Vladimir Đurić – programski direktor Kulturnog centra Zrenjanina – pratiće takmičenje i tačnost pitanja i odgovora učesnika SuPersu kviza. Kviz je otvoren za javnost.

Ponedeljak, 07. maj – Koncert operskih arija
„Ave Maria“
SOLISTI – Dragana i Ljubomir Popović 
Koncert Dragane i Ljubomira Popovića sa gostima, uz pratnju na orguljama, biće održan u Reformatskoj crkvi u Zrenjaninu u ponedeljak, 7. maja od 20 časova. Na koncertu će biti izvedena vrhunska dela vokalno instrumentalne muzike pisane za glas i orgulje od baroka do romantizma. Pored Zrenjaninaca Dragane – mecosopran i Ljubomira Popovića – tenor na koncertu nastupaju i Hristina Antić na orguljama (Beograd) i Flavius Danica na violini koja nam dolazi iz Vršca.

Gosti na koncertu su učenici Dragane i Ljubomira Popovića:
Jovana Vukajlović, sopran, treći razred srednje muzičke škole
Snežana Tanasković, sopran, prvi razred srednje muzičke škole
Konstantin Vidaković, bas, drugi razred srednje muzičke škole

Koncert je najava za predstojeći jubilarni, peti Horski Festival „Slobodan Bursać” koji će se održati od 1. do 4. juna. Organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina.
Ulaz je slobodan.

Utorak, 08. maj
Tribina
U utorak, 8. maja u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – “Kikindski distrikt”. Uvodničarka je Tijana Rupčić, istoričarka a moderator – Miroslav Samardžić. Tribina počinje u 19 časova.
Velikokikindski (privilegovani) distrikt je bio autonomna teritorijalna jedinica u okviru Habzburškog carstva od 1774. do 1876. godine, sa sedištem u Velikoj Kikindi (današnja Kikinda). Distrikt je bio mahom naseljen Srbima. Postojanje Distrikta sa svojim povlasticama pomoglo je očuvanju nacionalnog identiteta srpskog življa na prostorima ovog dela Banata.

Subota, 12. maj
Koncert
“VEČE NAJLEPŠIH NOTA SVETSKE MUZIKE”
Na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 12. maja biće izveden muzički program – „Veče najlepših nota svetske muzike“. Nastupaju solisti, operski umetnici Narodnog Pozorista iz Beograda: Gabriela Ubavić – sopran, Aleksandar Stefan Radišević – bariton i Nevena Živković – pijanistkinja. Gosti: Ana Aleksić Šajrer – sopran i Višnja Popov – mezzo sopran. Na program su operske arije, filmska muzika, kancone, dueti i mjuzikl – poznate i rado slušane filmske kompozicije kao i provereni klasici koji uvek plene pažnju slušaoca.

Koncert počinje u 20 časova. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova. Cena ulaznice je 400 dinara.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga