Peti Horski festival „Slobodan Bursać”

Podeli:

Peti, jubilarni Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan tokom četiri dana, od 1. do 4. juna 2018. godine u Kulturnom centru Zrenjanina.

Dan pre početka samog festivala, u četvrtak 31. maja u galeriji Kulturnog centra biće otvorena Retrospektivna izložba plakata, programa, fotografija i dosadašnjih aktivnosti festivala.

Ove godine će publika imati jedinstvenu priliku da učestvuje u interaktivnom otvaranju festivalaJavna horska proba/Open singing koju će voditi dirigent Tamara Adamov Petijević, profesorka u muzičkoj školiIsidor Bajić” i potpredsednica Srpske horske asocijacije. Tokom četiri festivalske večeri na programu će biti nastupi dečijih, ženskih, muških i mešovitih horova. Osim zrenjaninskih horova koji čine okosnicu ovog festivala, publici će se ove godine predstaviti i gostujući horovi iz zemlje i inostranstva. U ponedeljak 4. juna, četvrtog dana festivala, publika će imati priliku da pogleda celovečernji nastup Sofijskog crkvenog hora i orkestra iz Švedske. Osim ovog hora, od gostujućih horova na festivalu će nastupiti i:

„Raspevani profesori“ (Vršac) dirigent: Marina Kliska

 HorJon ViduDoma kulture opštine Lugož (Rumunija) dirigent prof. dr Lućian Onica

 Mešoviti hor Akademskog kulturnog centra Univerziteta u SarajevuSeljo”(BiH) dirigent: Tijana Vignjević

Kamerni horLavirint” (Zaječar) dirigent: Željka Aleksić

Subota je dan koji je na festivalu već tradicionalno posvećen dečijim horovima, koji će nastupati u okviru posebnog dela programamatinea koji počinje od 11h. Pošto se okviru horskog festivalaSlobodan Bursać” svake godine organizuju i prateće humanitarne akcije i promoviše rad humanitarnih organizacija, drugi dan festivala će ove godine biti ujedno i Inkluzivni dan, kada će festivalska publika imati priliku da se bolje upozna sa aktivnostima Humanitarnog centraDugakoji radi na unapređenju kvaliteta života ranjivih grupa. Tog dana će u okviru festivalskog programa nastupiti i Inkluzivni hor Osnovne i srednje škole „9.maja učenici ove škole će biti uključeni i u ostale aktivnosti festivala. Pošto je ove godine je fokus festivala na inkluziji osetljivih društvenih grupa kroz kulturu, aktivnosti koje promovišu inkluzivni pristup će se nastaviti i nakon završetka samog festivala. Na festivalu će premijerno biti prikazan i kratki festivalski film.

Foto: Pixabay

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga