Otvaranje izložbe „Japanizam u Banatu: 1869-1969“

Podeli:

Izložba pod nazivom „Japanizam u Banatu: 1869-1969“ biće svečano otvorana u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 16. maja 2018. godine sa početkom u 19 časova, u okviru ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“. Autor izložbe i pratećeg kataloga je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog muzeja.

Narodni muzej Zrenjanin ima dugu tradiciju čuvanja i negovanja japanske kulture na prostoru Banata. Još maja 1945. godine, odmah nakon Drugog svetskog rata, kustos Lazar Nikolić i slikar Vasa Pomorišac osmislili su i realizovali stalnu postavku Muzeja u okviru koje su mesto imali i predmeti izrađeni u Japanu. Mnogo godina kasnije (2005.) ovo će biti ponovljeno zahvaljujući dugogodišnjem višem kustosu zbirke primenjene umetnosti Milevi Šijaković. Godine 2009. Umetničko odeljenje Muzeja organizovalo je sa velikim uspehom „Dane japanske kulture“, koji su podsetili javnost kako na japansku umetnost u prošlosti, tako i na njena savremena stremljenja.

Izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“ predstavlja logičan sled ove manifestacije, a neposredni povod za to je pre svega obeležavanje 50 godina od potpisivanja prvog, i za Srbiju još uvek važećeg, sporazuma o kulturnoj saradnji između tadašnje FNR Jugoslavije i Japana. Ova izložba, sa jedne strane, ima za cilj da prezentuje pokretna kulturna dobra koja potiču sa prostora Japana, ili su pak nastala pod njegovim uticajem, a čuvaju se u banatskim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama. Sa druge strane, ona istražuje kulturne i umetničke veze između Banata i Japana pre zvaničnog potpisivanja ugovora o kulturnoj saradnji 1968. godine.

Izložba i prateći katalog predstavljaju publici i stručno obrađuju 43 predmeta ili celine, izrađenih u Japanu ili nastalih pod uticajem japanske kulture, od kojih su 22 u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin. Po jedan predmet pozajmljen je iz Narodnog muzeja Pančevo, Narodnog muzeja Kikinda, Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin i Savremene galerije UK Ečka. Preostali predmeti potiču iz zrenjaninskih privatnih kolekcija među kojima se posebno ističu oni u vlasništvu Boška Zakina.

Među izloženim predmetima koji potiču iz uglednih banatskih porodica neophodno je istaći fotelju iz regiona Jokohame sa gotovo skulpturalno izvedenim zmajevima u duborezu, vazu slikara Sozana načinjenu za manufakturu Kinkozan iz Kjota, ali i bronzani tanjir sa predstavom samuraja na konju. Od domaćih autora koji su radili pod uticajem japanizma zastupljen je pionir srpskog i jugoslovenskog dizajna Dragutin Inkiostri Medenjak (1866-1942) sa delima poput trokrilnog dekorativnog paravana i dizajnom za razglednicu izdatu povodom sokolskog sleta u Bečkereku.

Izložba će publici zrenjaninskog muzeja biti dostupna do 21. juna 2018. godine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga