Manifestacija „Muzeji za 10“ i Evropska noć muzeja u Zrenjaninu

Podeli:

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10″ u kojoj su Narodni muzej Zrenjanin i Savremena galerija učestvovali prethodne tri godine, ove godine transformisala se u manifestaciju „Muzeji za 10″ koja će trajati od 14. do 20. maja. U ovom periodu biće obuhvaćeni Međunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

Evropska noć muzeja održaće se u subotu, 19. maja 2018. godine, u terminu od 17 do 01h. Programi će se u Zrenjaninu odvijati na nekoliko lokacija u gradu, a ovogodišnji učesnici su: Narodni muzej Zrenjanin, Savremena galerija Zrenjanin, Kulturni centar Zrenjanina, Narodno pozorište „Toša Jovanović“, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, Istorijski arhiv Zrenjanin, Kultur kick i Zrenjaninska biskupija. Takođe, Noć muzeja će biti održana i u Lazarevu.

Svi sadržaji će biti besplatni za publiku.

Program Narodnog muzeja Zrenjanin:

„Muzeji za 10“
14-20. maj 2018.

Salon – Izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“

Cilj izložbe je da predstavi zrenjaninskoj publici dela jednog od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, koji je stvarao na samoj prekretnici vekova, i zenit stvaralaštva dosegao u periodu uoči Prvog svetskog rata. Jožef Pehan predstavljen je kao slikar, crtač, skulptor, karikaturista i fotograf. Jedan je od najznačajnijih modernih stvaralaca, koji je svojim delima i talentom znatno obogatio likovni život i vizuelnu kulturu vojvođanskog prostora.

Sreda, 16. maj u 19h – Mali salon – otvaranje izložbe „Japanizam u Banatu: 1869-1969“
Izložba Narodnog muzeja Zrenjanin „Japanizam u Banatu: 1869-1969“ rezultat je duge tradicije ove ustanove u čuvanju i negovanju japanske kulture na prostoru Banata. Po prvu put u Srbiji u izlagačkom smislu, ovom izložbom obrađuje se tema i termin japanizma. Izložba, sa jedne strane, ima za cilj da prezentuje pokretna kulturna dobra koja potiču sa prostora Japana, ili su nastala pod njegovim uticajem, a čuvaju se u banatskim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama. Izložba i prateći katalog autora Dejana Vorgića, kustosa – istoričara umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, predstavljaju i stručno obrađuju 43 predmeta ili celine, izrađenih u Japanu ili nastalih pod uticajem japanske kulture, od kojih su 22 u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Od 14. maja – Kamerna postavka „Ugnezdi se“ – Drugi sprat muzeja
„Ugnezdi se“, kamerna postavka predmeta iz Oološke zbirke (zbirke ptičijih jaja). Prirodnjačko odeljenje tradicionalno, u okviru ove manifestacije, predstavlja publici deo predmeta koji čuva u svom fondu, a koji nisu izloženi na Stalnoj postavci. Između ostalog, tu je i zbirka jaja koja broji oko 200 predmeta. U pitanju su jaja ptica koje su karakteristične za naše krajeve, poput: vrapca, laste, gugutke, vrane, prepelice, jarebice, ševe, čapljice, jastreba, vetruške, sokola i mnogih drugih. Publika će imati priliku da vidi razliku u veličini, boji i obliku između jaja različitih vrsta.

Evropska noć muzeja
19. maj 2018. od 17 do 01h

POSTAVKE:
17-01h Salon – Izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“

17-01h Mali salon – Izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“

17-01h Kamerna postavka „Ugnezdi se“ – Drugi sprat muzeja

17- 01h Postavkа dozidnica “Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa” – Drugi sprat muzeja, kod biblioteke
Na postavci će biti predstavljen jedan od neizostavnih tradicionalnih delova kuhinjskog tekstilnog pokućstva – dozidnica (kuvarica) iz zbirke Etnološkog odeljenja. Dozidnice predstavljaju pravougaono parče platna sa izvezenim idiličnim ornamentom iz svakodnevnog života čija je funkcija da ukrašava zid i čuva ga od prljanja. Pored tradicionalnih karakterističnih modela, na postavci će biti predstavljene dozidnice izrađene u 21. veku. Autor novih dozidnica je naša sugrađanka Pavka Martinović. Na njenim dozidnicama nalaze se poruke koje kritikuju trenutno stanje društva. Izrada novih dozidnica postao je njen lični protest i način na koji se zalaže za savremenu ženu i njena prava.
Autori postavke kustosi Etnološkog odeljenja.

22h – Prvi sprat – Stalna postavka – Svečano otkrivanje i predstavljanje Portreta Mihajla Pupina Uroša Predića
Portret naučnika koji je uradio Uroš Predić za njegovu zadužbinu u Idvoru 1930. godine danas je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Idvoru. Nakon restauracije bio je smešten u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu, a nedavno je bio izložen u Galeriji SANU u okviru gostovanja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“. Nakon završetka izložbe predloženo je da ova vredna slika bude predata Narodnom muzeju Zrenjanin na čuvanje, kao jedinoj ustanovi u zemlji koja baštini Legat Uroša Predića. Od Evropske noći muzeja ovaj portret biće deo stalne postavke Likovne zbirke NMZ. O delu će govoriti Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

RADIONICE:

17-22h Salon – Mozaičko veče „Igrice i slagalice“
Svi zainteresovani posetioci moći će u muzejskoj igraonici da slažu slagalice sa motivom slika iz fonda muzeja, igraju tradicionalne društvene igre, savijaju origami figure…
Autorka i voditeljka igraonice: Nevena Dujin Grković, kustos pedagog

18-20h Nagradna igra u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Zrenjaninu „Posetilac-detektiv“
Učestvujte u rešavanju misterije i pomozite kustosu da pronađe predmete koji nisu deo stalne postavke. Svaki posetilac ima mogućnost da učestvuje u nagradnoj igri u kojoj treba da pronađe predmete koji se trenutno nalaze na stalnoj postavci, a koji po svojoj umetničkoj vrednosti, starosti ili nekim drugim karakteristikama, ne zaslužuju da se nalaze u muzeju. Svako ko želi da bude detektiv i želi da pokuša da pronađe „skrivene“ predmete, dobiće papir/prijavu na kojoj će upisati naziv skrivenog predmeta i sobu na stalnoj postavci u kojoj se predmet nalazi, kao i svoje podatke (ime i prezime i broj telefona). Popunjene papire posetioci će ostavljati u kutiju koja će se nalaziti na prvom spratu Muzeja. U 20 časova počinje izvlačenje dobitnika nagrada. Prvih troje izvučenih posetilaca-detektiva koji budu imali uredno popunjenu prijavu i tačne odgovore (naziv skrivenih predmeta i sobe u kojoj se nalaze) biće nagrađeni specijalnim poklonima koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

18-21h Atrijum – Radionica slikanja i vajanja
Deca će moći da slikaju akrilnim bojama ili da vajaju u glini predmete iz muzejske zbirke čije će fotografije biti izložene. Radionicu će realizovati konzervatori Narodnog muzeja Zrenjanin.

19-19:45h Atrijum – Nagradni kviz „Zagonetna ličnost“
Posetioci koji budu želeli da učestvuju u ovom kvizu imaće mogućnost da se bolje upoznaju sa zanimanjima zaposlenih u muzeju, njihovim ulogom, radom i radnim zadacima. Ispred njih će se naći tri radnika muzeja koji će se predstaviti kao Osoba 1, Osoba 2, Osoba 3, ali tako da predstavljaju jedno isto zanimanje (kustos istoričar, arheolog, konzervator, restaurator…). Učesnici će svojim pitanjima, a na osnovu odgovora koje budu davale Osobe 1, 2, 3, probati da otkriju koja je od njih zaista ličnost sa tim zanimanjem. Učesnici će nakon završene igre koja će trajati 15 minuta, dobiti papir u kojem će upisati svoje podatke (ime i prezime i broj telefona), kao i odgovor, a nakon prikupljanja papira svih učesnika u kvizu posle svake igre, na istom mestu, biće održano izvlačenje dobitnika specijalnih nagrada koje je za njih pripremio Narodni muzej u Zrenjaninu.

KONCERTI:

17:30h Atrijum – Svečano otvaranje atrijuma Narodnog muzeja Zrenjanin nastupom hora Sveti Serafim Sarovski iz Zrenjanina

20h Atrijum – Koncert učenika Muzičke škole “Josif Marinković” Zrenjanin

21h Atrijum – Koncert Mešovitog hora Pevačkog društva “Prepodobni Rafailo Banatski” Zrenjanin (u organizaciji Horskog festivala ,,Slobodan Bursać”)

PROJEKCIJE:

23h Atrijum – Projekcija filma “Učiteljica Ajavaska” (u saradnji sa Etnografskim muzejom i Međunarodnim festivalom etnološkog filma)

Češka, 76minuta, 2011; reditelj, scenarista i kamerman: Vilijam Poltikovič; montaža: Štjepan Nepraš; producent: Maitrea – Jaroslav Prušek

U prostranstvima Amazonije (Južna Amerika) uspeva biljka ajavaska, za koju se veruje da ima moć da leči, pročišćava i otvara vrata za više spiritualne dimenzije. Film govori o iskustvima lokalnih šamana, koji posredstvom njenog dejstva leče neizlečive bolesti i „putuju celim svetom“, ali i različitih stručnjaka, te običnih ljudi, i njihovim doživljajima.

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN
17-01h – Obnova srpske umetnosti posle 1950. godine: Beogradska grupa, Grupa 57, umetnici izvan grupa, iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin
U okviru izložbe obrađene su slike i skulpture koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije Zrenjanin, slikara: Milana Kečića, Olivere Kangrge, Majde Kurnik, Ksenije Divjak, Đorđa Bošana, Radenka Miševića, Miluna Mitrovića, Boška Petrovića, Bogomila Karlavarisa, Dragoslava Stojanovića Sipa i vajara: Angeline Gatalice, Nikole Jankovića i Matije Vukovića. Učešćem u Umetničkoj koloniji Ečka, od sredine pedesetih i tokom šezdesetih godina prošlog veka, ovi umetnici su uticali na formiranje umetničkih stavova i prodor modernističkog umetničkog jezika u lokalnoj sredini.
18-19h – Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin
19-21h – Foto-radionice
Radionice namenjene svim zainteresovanim posetiocima u kojima će učesnici dobiti osnove o fotografiji i tehnikama fotografisanja.

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA
17-01h – Izložbeni salon – Izložba radova Miroslava Munižabe, dobitnika druge nagrade Likovnog salona 30X30 za 2017. godinu.
Poetiku ovog ciklusa slika autor je razvio na iskustvima postkonceptualne umetnosti i blagim osloncem na enformel, sa lako uočljivim elementima neokonstruktivizma, nastojeći da tehniku ulja na platnu i kartonu dovede do vazdušaste lakoće, ali i do zgusnute, dramatične dimenzije oblika.

NARODNO POZORIŠTE “TOŠA JOVANOVIĆ”
20h – Dramska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” – Tenesi Vilijams „Tramvaj zvani želja“ u režiji Ljiljane Ivanović
Iako napisan kao scenario za film koji je prikazan davne 1951. godine, ovaj je komad izvođen i kao pozorišna predstava koja na tematskom planu korespondira sa aktuelnim društvenim stanjem. lumački ansambl čine Sanja Radišić (Blanš Dibua), Jelena Kesić (Stela Kovalski), Stefan Juanin (Mič) i Daniel Kovačević (Stenli Kovalski), Milan Kočalović (doktor), Ivana Titin (Junis – glas).

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA “ŽARKO ZRENJANIN”
18 – 22h – Na platou ispred Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” biće organizovana Živa biblioteka. Ovo je drugi put da se ovaj projekat Kancelarije saveta Evrope realizuje u Zrenjaninu uz podršku Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda i stereotipa, i koji su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

ISTORIJSKI ARHIV ZRENJANIN
Izložba pod nazivom „Srpska Pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.“ sadrži dokumenta iz crkveno-opštinske arhive Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici sa najstarijim dokumentom domovnim protokolom (popis domaćinstava) iz 1746. godine.

KATOLIČKA KATEDRALA ZRENJANIN
Katedrala će biti otvorena od 17 do 01h.
19h – Koncert Kamernog hora Emanuel, uz gostovanje učenika i profesora solo pevanja i orgulja Muzičke škole „Josif Marinković“ (ukupno sat vremena)
Od 20h naizmenično u trajanju od po pola sata menjivaće se klasična crkvena muzika preko ozvučenja crkve, tišina i ambijentno osvetljenje, i čitanje prigodnih tekstova.
Slobodno razgledanje crkve – osim za vreme koncerta. Volonteri će biti na raspolaganje za pitanja posetilaca. Kratak istorijat katedrale će bit izložen na vidljivom mestu.

NOĆ MUZEJA LAZAREVO 2018
DOM OMLADINE U LAZAREVU – od 17h
Izložba slikara iz Lazareva pod nazivom „Srce brže zakuca kada pređem most na kanalu i ugledam tablu- Lazarevo“
Izložba radova članica Udruženja Veliko Srce iz Lazareva: nagrađeni radovi sa 48. Medjunarodne izložbe kolecionarstva i rukotvorina u Čelarevu 2018. u izradi peciva i rukotvorina (Organizator Udruženje Veliko srce)

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga