Izložba „Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu“

Podeli:

Izložba „Elekova fabrika – 110 godina šećerane u Zrenjaninu“ biće otvorena u sredu, 18. avgusta 2021. godine, sa početkom u 12 časova u prostoru Malog salona Narodnog muzeja Zrenjanin.

Vrstan stručnjak za gajenje šećerne repe i njenu preradu, češki Jevrejin, Viktor Elek u Veliki Bečkerek (Nagybecskerek) je pristigao 1911. godine, pre 110 godina, na poziv osnivača Fabrike šećera, kako bi svojim radom osnažio tim stručnjaka koji se već formirao oko nove fabrike u izgradnji. Marljivim i stručnim radom ubrzo je došao na čelo ovog industrijskog preduzeća, te je među bečkerečanima postao sinonim za šećeranu, koju su ubrzo prozvali Elekovom fabrikom.

Kompleks Fabrike šećera u Velikom Bečkereku izgrađen je 1911. godine, prema ambicioznom projektu renomiranog češkog arhitekte Viktora Beneša, na perifernom potezu između reke Begej i železničke stanice Fabrika. Sledeći najaktuelnije urbanističke ideje onog vremena, Beneš je kreirao izuzetnu prostorno-funkcionalnu celinu, postavljajući veoma visoke programske, tehnološke, estetske, pa i ekološke, standarde u oblasti projektovanja industrijskih preduzeća. Bečkerečka šećerana, u svakom pogledu koncipirana u skladu sa ondašnjim evropskim trendovima, važila je za najmoderniju fabriku u regionu tokom nekoliko potonjih decenija.

Izložba će biti otvorena u sklopu obeležavanja komemoracije povodom osamdesete godišnjice deportacije Jevreja iz Zrenjanina i Banata. Organizator je Jevrejska opština Zrenjanin, a autori izložbe su Ferenc Nemet, Anica Draganić i Maria Silađi. Nadležni kustos je Biljana Dimkić Krčmar, istoričarka umetnosti u Narodnom muzeju Zrenjanin.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga