Uspela je da napravi pravu žensku firmu i sada uživa u svemu što joj se dešava

Podeli:

Svoj tridesetogodišnji preduzetnički rad  Gordana Božić ove godine krunisala  je priznanjem,  koje joj je dodelila Unija poslodavaca Zrenjanina na Dan žena. Gordana tvrdi da bi se opet upustila u preduzetničke vode i poručuje svim mladim ljudima da imaju hrabrosti da budu sebi šef,  jer je to najlepši osećaj. Gordana je osnivala  firmu Gsigma i tako uplovila  u preduzetničke vode pre 30 godina. U ovaj posao uložila je sve svoje resurse, jer je posao sa nekretninama, kojim se bavi duže od četvrt veka dosta naporan. Rado se seća svojih početaka, faza razvoja sopstvenog biznisa, prilagođavanja novom vremenu, klijentima i uslovima poslovanja. Uspela je da napravi pravu žensku firmu te u okviru agencije zapošljava šest žena.

Da li ste očekivali ovo priznanje i kako se osećate sada kada je tu?

„Bilo mi je veoma drago, ljudi su me pitali zašto sam se iznenadila, ali ja sebe nekako ne doživljavam baš tako. Međutim, kada vratim film i vidim koliko vremena sam u tom poslu, uopšte preduzetnik i kao žena preduzetnik, iako neću da gledam unazad koliko je to godina, osećaj je prelep i drag, posebno što su za to glasale žene koje su takođe dugo u preduzetništvu. Pre svega ja sam jedna veoma zadovoljna i srećna osoba. Bez nekih pretenzija osećam se uspešno, ovo mi je bila ona kap koja mi je bila potrebna. Nedavno sam napunaila šezdeset godina, to je za mene bio jedan jubilej,  koji sam želela da  proslavim sa svojim najdražim ljudima.  Ova nagrada budi u meni istu sreću kao na toj proslavi, tako sam se osećala i tog dana kada sam ispunila sebi tu želju i napravila zabavu, i uživam u svemu ovome što mi se dešava“.

Osim zavidne preduzetničke karijere, Gordana Božić ističe se po osećaju solidarnosti sa drugim ženama. U svom privatnom i poslovnom okruženju važi za mentorku, podršku i  uzor. Izdvaja je snažna životna energija, kao i visok stepen profesionalnosti u odnosu prema radu.

 Da li je lakše raditi u samo ženskom timu?

„Žene imaju taj neki instinkt u sebi da mogu da istovremeno rade više poslova. Mogu da pišu, slušaju drugog koji priča, a i tamo nekog trećeg dalje. To je nešto što mislim da muškarci ne mogu, izvinjavam se, ali moje iskustvo je takvo, i smatram da je to neka prednost kod ženskog tima. Ali kada iskrsne neki problem, dešava se da svi očekuju da se pojavi neki muškarac  koji će to da reši. Kada sam radila lokacije bila sam u situciji da pregovaram oko nekih građevinskih parcela, poljoprivrednog zemljišta ili tako nečega, i oni naravno očekuju da se sada tu pojavi muškarac, pogotovu kada odem na neku zemlju, moram da se preizujem u neke čizme, svi reaguju slično, očekujući da se pojavi neki kolega koji će rešiti situaciju, to su predrasude. Ipak, smatram da je dosta toga iza nas, mlađe generacije sada drugačije razmišljaju o svemu, bar moja okolina“. – kaže kroz osmeh Gordana.

Kako ste se našli u samom poslu i kako je to tada izgledalo?

„Prvi put sam se susrela sa ovim poslom prilikom prodaje nekretnine u Novom Sadu, nakon čega sam kupila nešto u Zrenjaninu i tako je sve krenulo. Pre dvadeset i pet godina nije bilo mobilnih telefona, oglasi su se još uvek davali u novinama, sve je bilo potpuno drugačije. Sve izgleda kao neki drugi život, kada razmišljam sada o tome“.

Vedra i nasmejana, uvek ljubazna i predusretljiva, ova Zrenjaninka pleni svojom harizmom. Za nju godine zaista jesu samo broj, što potvrđuje njena celokupna pojava.

autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga