„Ovo je prilika da se muzejski rad prezentuje i da se za nas čuje“ – Dejan Vorgić, kandidat Narodnog muzeja Zrenjanin za nagradu ICOM Srbija

Podeli:

I ove godine, kao i prethodnih , Narodni muzej Zrenjanin ima svoje predstavnike među nominovanima za nagradu nacionalnog komiteta ICKOM Srbija. Nominacije za nagradu predstavljaju pregled najvažnijih aktivnosti pojedinaca i muzejskih ustanova za prethodnu godinu. Ove godine predlozi za nagradu obuhvataju šest muzičkih ustanova, devet muzičkih stručnjaka, deset publikacija i dvadeset i devet projekata. Među kandidatima za nagradu stručnjak godine ICKOM Srbije je i Dejan Vorgić, istoričar umetnosti – kustos zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Tokom 2022. godine, koja je bila međunarodna godina stakla, realizovao je više projekata, izložbi, predavanja, stručnih radova i drugih aktivnosti sa ciljem da se na najadekvatniji način javnosti predstavi kulturno nasleđe od stakla. 

Čime se Narodni muzej predstavlja ove godine?

„Ove godine smo istakli tri nominacije u tri kategorije, za stručnjaka godine, za projekat godine, to je projekat mojih koleginica Ivane Arađan i Sanje Vrzić , „Mali kustosi “ i za publikaciju godine, “Dakle, vi ste taj Uroš Predić? “, koleginice Olivere Skoko, koja je radila redizajn kataloga prethodnih godina. Učestvujemo u tri kategorije od četiri moguće, i nadamo se pozitivnoj reakciji pre svega naših kolega, jer je to Nacionalni komitet međunarodnog saveta muzeja i propozicije su takve da će komisija do početka maja da odradi pet kandidata u svakoj od kategorija, a kasnije članstvo IKOM-a glasa za najbolje u svojim kategorijama“.

Šta za tebe lično znači učešće za nagradu ICOM-a?

„Ja sam predložen za ličnost godine, predstavljen je moj celokupni rad u toku godine. Između ostalog tu je i “Staklena vitrina meseca“, kao projekat, izložba „Češko presovano staklo“, tu su brojna predavanja, stručna vođenja, moj rad na dizajnu. U deset kategorija sam predstavljen kao ličnost, i ono što bih voleo da istaknem je to, da je na taj način predstavljen rad kustosa u toku  cele godine, što nije samo ono što je vidljivo, nije samo ono  što je približeno široj  publici, nego prosto, tu su uključeni stručni radovi koje mi pišemo za raznorazne časopise. Ja sam prošle godine tri članka objavio, posvećena  Bečkerečkoj zlatarskoj radionici iz 18. veka, predstavio sam virtinu meseca u časopisu ICOM-a i treći je o slikaru Vladimiru Zelinskom, koji je slikao ikone u Aleksandrovačkoj crkvi. Iz mog ugla ovo je najplodonosnija godina otkako sam u muzeju, tako je odlučeno da se i ja nominujem. Nije cilj samo dobiti nagradu, nego prosto učestvovati i na taj način se i promoviše muzej, jer to je čitava jedna kampanja koja će trajati sve do Međunarodne Noći muzeja, znači prvo se nominuju ljudi, onda se predstavlja njihov rad kroz mreže i medije i to je prilika da se muzejski rad prezentuje i da se više čuje za nas”, zaključio je Dejan Vorgić.

Komisija Nacionalnog komiteta IKOM  Srbija će trećeg maja proglasiti nominovane po kategorijama, a od 9. do 16.maja, individualni i institucionalni članovi ICOM Srbija će imati priliku da glasaju za svoje favorite. Dobitnici nagrada biće obelodanjeni 18.maja u Muzeju nauke i tehnike na svečanoj ceremoniji dodele nagrada i zahvalnica Nacionalnog komiteta ICOM Srbija.

ator teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga