Mladi su tokom pandemije naučili da koriste mnogobrojne digitalne alate

Podeli:

Predstavljanje Erasmus plus projekta Train2Sustain nedavno je održano u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. U pitanju je prvi Erasmus plus projekat u kom muzej učestvuje u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Austrije, Slovenije i Grčke.

Projekat se bavi uticajem koji je pandemija virusa kovid 19 imala na institucije iz oblasti kulture i kulturnih industrija, kako na radnike u kulturi tako i na umetnike i edukatore, iz ugla rada sa mladima. Menadžerka projekta je Jelena Gvozdenac Martinov, slikarka – viši restaurator.
Saradnik muzeja na ovom projektu bila i Gradska narodna biblioteka “Žarko Zrenjanin“, bibliotekari Vlada Tot i Tanja Graovac, po čijim rečima ova saradnja, nakon pređašnje veoma uspešne saradnje ove dve kulturne institucije, nastavlja sa radom i rastom kroz ovaj Evropski projekat.

Na koji način se nastavlja saradnja Narodnog muzeja i Gradske narodne biblioteke?

„Ovo je bio logičan nastavak saradnje biblioteke i muzeja nakon realizovanog ciklusa radionica Storytellinga za decu, koji je trajao tri godine. Nakon toga, treće godine trajanja projekta, desila nam se pandemija i tako smo se povezali sa našim partnerima, sa kojima smo se i ranije znali, poveznica je bila Storytelling projekat tako da je ovo bio logičan nastavak saradnje biblioteke i muzeja samo što se preselio na jedan Evropski nivo”.

Ovaj projekat dao je odgovore na mnoga pitanja koja je imao u svom radnom zadatku, da li su se otvorile neke nove ideje za buduće projekte?

„Da, dao je odgovore na to kako bi trebalo da se snađu i funkcionišu, kako mladi umetnici tako institucije kulture tokom pandemije.
A, iz svake saradnje ovog tipa otvaraju se sto novih vrata, videćemo kako će to da ide. U svakom slučaju projekat je povezao i edukatore i mlade i radnike u kulturi, tako da postoje razne smernice videćemo u kom pravcu će sve to da ide“.

Šta je glavni zaključak projekta?

„Ono što smo zaključili, što je naš glavni zaključak, jeste da su mladi tokom pandemije, kao i zaposleni u kulturi naučili da koriste mnogobrojne digitalne alate, koje ćemo moći da koristimo i sada kada je pandemija prošla. Međutim, svi smo zaključili da više volimo fizičke susrete i da se susrećemo u muzejima i na drugim mestima. Ono što je dobro, a što nam je ostalo, su ti korisni alati koje smo sada samo prebacili na druge stvari“.

Erasmus plus projekat “Train2Sustain“ imao je nekoliko ishoda i više edukativnih aktivnosti tokom dvadeset i četiri meseca trajanja u periodu od 2021. do 2023. godine. Finalni proizvod projekta je kreiranje internet stranice www.train2sustain.net, na kojoj su dostupni svi podaci o partnerskim organizacijama kao i svi rezultati projekta.

Autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga