“Volim da nastupam i na sceni se osećam moćno”

Podeli:

Anđela Stanković, profesorka muzičke škole” Josif Marinković ”, poznata je svetskoj publici, a harfu je kako kaže počela da svira sasvim slučajno. Njena zanimanja uvek su bila u okvirima umetnosti, pored muzike zanima se i za slikarstvo i za dizajn tekstila, a govori čak šest svetskih jezika, to su španski, portugalski, italijanski, engleski, francuski i grčki. Na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara „Antonio Salieri“ u Italiji nosilac prvog mesta, a na prestižnom takmičenju u Izraelu ušla je u prvih 15 najboljih harfista u svetu.

Kako ste se zainteresovali za ovaj neobičan instrument?

“Harfu sviram već skoro petnaest godina i ljubav se desila sasvim slučajno. Znala sam da želim da sviram, bilo koji instrument i harfa se tu nasal kao opcija u tom trenutku, kada sam izašla na prijemni, tako da je ispalo sasvim spontano”.

Da li je bilo teško savladati je?

“Jeste, harfa jezapravo jako kompleksan instrument, ali nakon godina iskustva i vežbe sve postaje mnogo lakše”.

Kako Vam sada iz nastavničke vizure sve to izgleda?

“Da, mnogo stvari naučim kroz taj pedagočki rad. Kada pokušam deci da nešto približim ili objasnim, shvatam da to i meni samoj pomaže u svom samostalnom radu”.

Koliko je danas harfa popularna među decom?

“Harfa nije uopšte toliko rasprostranjena. Pre svega zato što je instrument dosta skup i teško ga je nabaviti i onda postoji taj problem vežbanja instrumenta, jer deca moraju da dolaze svaki dan onda u školu, što predstavlja jako veliko oduzimanje vremena, ali što se tiče Zrenjanina imamo zapravo poprilično veliku klasu od desetoro dece”

Da li biste nam malo opisali ovaj instrument?

“Sam instrument je veoma zanimljiv kako po svom izgledu tako i po načinu na koji funkcioniše . Ima četrdeset i sedam žica, pošto je to ogroman broj da bismo se lakše snalazili, određene žice su u određenim bojama. Na primer, crvene žice su ton Ce, odnosno Do, a plave žice su ton Ef, odnosno Fa. Ono što mnogi ne znaju jeste da ona ima sedam pedala, svaka pedala odgovara jednom tonu, redosled pedala na harfi je : De, Ce, Ha, E, Ef Ge, A. Kada pritisnemo jednu pedalu, visina svake žice koja odgovara toj pedali se menja. Pomoću tih pedala mi postižemo sviranje u različitim tonalitetima, nešto kao crne dirke na klaviru. Vrlo je komplikovano svirati, umesto samo rukama moramo da sviramo i nogama na neki način. Harfa ima puno mogućnosti, skoro kao i klavir, i zaista je potrebno doći na koncert da bi osetili šta ona sve može”.

Kakav je Vaš osećaj na sceni?

“Kad izađem na scenu osećan se veoma moćno. Prvi nastup sam imala sa devet godina i od tada do sad i dalje imam tremu svaki put, to je nešto sa cim se svi mužičari bore. Međutim, na sceni, sve neke nesigurnosti i manjak samopouzdanja nestaju , volim da nastupam i da nosim lepe haljine”. – kaže kroz smeh ova talentovana dama.

autor teksta Aleksandra Forotičan Rauški

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga