Stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin

Podeli:

Na stalnoj postavci Prirodnjačkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin su u vidu diorame predstavljeni dermoplastični preparati životinjskih vrsta. Najvećim delom to su životinje koje su iščezle ili se danas retko mogu videti u našem okruženju.

Dermoplastični preparati riba, gmizavaca i sisara postavljeni su u prostoru koji je uređen tako da predstavlja njihova prirodna staništa. Eksponat koji privlači naročitu pažnju posetilaca, posebno onih mlađih, jeste vuk (lat. Canis lupus L). Ovaj primerak potiče iz Deliblatske peščare gde se verovatno spustio sa Karpata. Tu je odstreljan početkom XX veka.

Postavljen je u delu diorame koji svojim ambijentom predstavlja zimu jer su vukovi do naših prostora dolazili vrlo retko, samo za vreme veoma hladnih i dugih zima. Vuk ima zajedničko poreklo sa domaćim psom. Jedna od glavnih karakteristika vukova je njihov način života, odnosno kretanje i lov u čoporima. Čopor sačinjava šest do sedam vukova (do dve vučice), retko preko deset. Vučiji čopor na svom čelu ima predvodnika, dominantnog mužjaka koji se naziva alfa-mužjak. Dominantna ženka se naziva alfa-ženka.

Većina stručnjaka iz oblasti lovstva i zaštite prirode slaže se da je vuk jedna od najinteligentnijh životinja. Lukavstvo i inteligencija vuka najbolje se ispoljavaju prilikom lova u čoporu. U tim prilikama polovina čopora je zadužena da odvuče pažnju čuvaru stada (psu) na sasvim drugu stranu od one na kojoj se nalazi druga polovina koja davi i odnosi plen na sigurno gde kasnije isti plen dele svi članovi čopora.

Izvor Narodni muzej Zrenjanin

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga