Slika „Bogatstvo“ Zore Petrović

Podeli:

S obzirom na to da su u avgustu lubenice, breskve i ostali plodovi leta najslađi sa Vama delimo sliku „Bogatstvo“, jedini rad Zore Petrović koji Narodni muzej Zrenjanin čuva.

Slika „Bogatstvo“ je u Muzej u Petrovgradu (danas Narodni muzej Zrenjanin) dospela putem otkupa nakon „Izložbe živih vojvođanskih likovnih umetnika u Petrovgradu“ održane od 16. septembra do 16. oktobra 1945. godine. Jedan od izlagača tada je bila Zora Petrović koja se predstavila sa tri slike, među kojima je bila i „Bogatstvo“.

Slika „Bogatstvo“ danas zauzima jedno od centralnih mesta stalne postavke našeg muzeja, spajajući na simboličan način izložena dela istaknutih srpskih modernista Save Šumanovića i Jovana Bijelića, sa delima onih velikobečkerečkih autora koji su prvi donosili taj prerađeni modernistički duh u grad na Begeju (Antal Štrajtman, Jožef Varkonji, Ivan Cvejanov…). S prvima je Zora Petrović bila deo prepoznatljivog pariskog štimunga, s drugima je delila živopisnost okruženja Nađbanje i uticaj umetničke kolonije čiji je bila učesnik.

Izvor Narodni muzej

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga