Otvaranje izložbe „Srpski dobrovoljci iz SAD – Doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji“

Podeli:

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 5. aprila 2022. godine, u 19 časova svečano će biti otvorena izložba pod nazivom „Srpski dobrovoljci iz SAD − doprinos Pupina i Vilsona u mobilizaciji“. Autori izložbe su Milan Tlačinac, Milan Mirković, Justina Pupin Košćal i Jovan Pavlović, a izložbu je realizovalo Udruženje ratnih dobrovolјaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda zahvalјujući sredstvima Ministarstva za rad, zapošlјavanje, boračka i socijalna pitanja. Postavka obuhvata 20 panoa na kojima je su prikazane fotografije, fotografije dokumenata i propratni tekst. Autori teksta pratećeg kataloga su Milan Tlačinac i dr Milan Micić.

Deo teksta iz kataloga:

„U vreme Balkanskih ratova, Mihajlo Pupin u SAD pokrenuo je čitav niz akcija u korist Srbije i Crne Gore, posebno u zadobijanju simpatija američkog javnog mnjenja, držanjem predavanja i pisanjem i objavlјivanjem novinskih članaka. Čuveni su njegovi istupi bili u Century klubu u Nјujorku, u izlaganju „Balkanska revolucija i Austrija 23. novembra 1912. godine, kao i na sveslovenskom zboru u Karnegi holu.

Savez SLOGA i Pupin u vreme Balkanskih ratova uspeli su da organizuju i upute u Kralјevine Srbiju i Crnu Goru i njihove vojske oko 8.000 dobrovolјaca iz SAD, a Srpski crveni krst u SAD poslao kao pomoć Kralјevini Srbiji 60.000 dolara, od čega je Mihajlo Pupin priložio 10.000 dolara.

Po početku Velikog rata, u leto 1914. godine, osnovan je CENTRALNI ODBOR Narodne odbrane čiji je predsednik bio Mihajlo Pupin za pomoć dvema srpskim kralјevinamaSrbiji i Crnoj Gori.“ Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Vladislava Ignjatov, viši kustos, istoričar.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga