Održano Bogosluženje na prostoru živonosnog izvora Svete Vodice nadomak Stajićeva

Podeli:

U okviru obeležavanja Svetlog petka, u Svetloj sedmici,  ovog vikenda upriličeno je Sveto bogosluženje ispred nekadašnjeg najstarijeg pravoslavnog  manastira na prostoru Banata – Drenovac, današnje kapele „Sveti Pantelija“ i izvora Svete Vodice koja se nalazi u neposrednoj blizini Stajićeva i Perleza.

Bogosluženje su služili sveštenici Vladan Tripunović, Aleksandar Nišević, Goran Boloban, Petar Šljokić i Milenko Đokić, a kum molitvenog sabranja, odnosno, slave ovog pravoslavnog svetog mesta bio je meštanin Nemanja Milinković i njegova porodica.

Petak u Svetloj sedmici , slavi se u znak obeležavanja živonosnih izvora, izvora žive vode za koje narod veruje da su lekoviti. Upravo ovakav je izvor Svete Vodice, na čijem prostoru je podignut nekadašnji manastir Drenovac.

Verni meštani Stajićeva ovaj prostor sa mnogo ljubavi i radosti uređuju, negujući njegove verske i tradicionalne vrednosti, za njih je ovo mesto, pored hrama Uspenja Presvete Bogorodice molitveno mesto.

„ Svete Vodice za stanovnike Stajićeva, a verujem i Perleza mnogo znači. Zato ulažemo mnogo truda kako bi ono opstalo. Upravo iz tih razloga, ovom svetom činu je prisustvovalo i oko 150 dece iz Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Stajićeva, jer smo želeli da i oni kroz, ovakve vrste okupljanja, shvate koliko je vera značajna i koliko je važno ovo sveto mesto. Ustalom, ovo sve radimo zbog njih i sve ovo ne bi imalo smisla bez njih, zato se trudimo na sve načine da prikažemo značaj crkve, ali i izvora Svete Vodice. Ogromna mi je čast što sam bio ovogodišnji kum i ujedno čestitam budućem kumu na ovom svetoj dužnosti“, poručio je kum Nemanja Milinković.

Kumstvo za sledeću godinu je preuzeo meštanin Mirko Jovanović.

Podsećamo, nedavno su meštani Stajićeva pejzažno uredili ovaj prostor  i tom prilikom, pored košenja trave i uređenja terena, posadili  i 10 sadnica višegodišnjih hrastova.

Izvor Vojvodinauživo

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga