Zrenjanin kandidat za domaćina 9. SOŠOV – Grad posetila tehnička komisija Saveza za školski sport Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu

Podeli:

Zrenjanin je istakao zvaničnu kandidaturu za domaćina 9. Sportske olimpijade školske omladine Vojvodine (SOŠOV), a tim povodom grad je posetila tehnička komisija Saveza za školski sport Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Radnom sastanku s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom prisustvovali su i generalna sekretarka Sportskog saveza grada Zrenjanina Vukosava Đapić Atanacković i direktor Javne ustanove “Sportski objekti” Danijel Šebez. Tehnička komisija iz Novog Sada proveravala je ispunjenost uslova koje bi grad Zrenjanin trebalo da zadovolji za organizaciju tog značajnog sportskog događaja, a konačna odluka o domaćinu 9. SOŠOV trebalo bi da bude doneta u toku naredne nedelje.

U očekivanju te odluke, podsećamo da je Zrenjanin bio uzoran domaćin dve školske olimpijade – 2. SOŠOV (20-23. jun 1974. godine) i 5. SOŠOV (4-7. jun 1986. godine) i oba puta ugostio po nekoliko hiljada učenika sportista, sudija i tehničkih lica, a sa tih događaja ostali su zabeleženi lepi prizori otvaranja i takmičenja na prepunom gradskom stadionu i pratećih programa. Takmičenja su tada organizovana na gradskom stadionu, hali sportova, gradskom bazenu, gradskom strelištu, Domu borilačkih sportova, terenima SC “Partizan” i salama osnovnih i srednjih škola i Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin”. Učesnici su  bili smešteni u nekoliko osnovnih škola i kasarni vojnog garnizona u Zrenjaninu. Tokom trajanja 2. SOŠOV, Zrenjanin je ugostio i učesnike Generalne skupštine Međunarodne federacije za školski sport, uz prisustvo delegata sa svih kontinenata.

 

Pod naslovom “Smotra mladosti i lepote”, list “Zrenjanin” u broju od 22. juna 1974. godine objavljuje da je svečanom otvaranju na Gradskom stadionu prisustvovalo 20.000 gledalaca i 4.500 takmičara.

“Bila je to slika kakvu Zrenjanin odavno nije video. Preko 4.000 učenika, u sportskoj uniformi boje svoje zone, zeleni tepih stadiona, jarboli sa zastavama, mladost Vojvodine – davali su nezaboravnu sliku”, navodi se u opširnom tekstu.

Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine pokrenuta je 1969. godine, a prva sportska manifestacija te vrste održana je 1970. godine u Novom Sadu, sa preko 4.500 učesnika u 11 sportova. Nakon toga održane su olimpijade u Zrenjaninu (dva puta – 1974. i 1986.), Subotici (1978.), još jednom u Novom Sadu (1982.) i Somboru (1989. godine), da bi potom usledio duži prekid, a tradicija je obnovljena 2014. godine, kada je domaćin 7. SOŠOV bio ponovo Sombor. Prethodna olimpijada održana je 2018. godine u Novom Sadu, uz učešće oko 4.500 učesnika u 14 sportova. Najveća je sportska manifestacija učenika u Vojvodini, a organizuju je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Savez za školski sport Vojvodine.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga