Zbog ljubavi nastaju velike stvari i zbog ljubavi one traju- 182 godine postojanja teatra

Podeli:

Narodno pozorište „Toša Jovanović” u petak, 15. oktobra, obeležava svoj dan, dan kada je pre 182 godine izgrađena pozorišna zgrada, ali i period kontinuiranog profesionalnog rada, 75, odnosno 65 godina, Dramske scene i Lutkarske scene.

Zbog ljubavi nastaju velike stvari i zbog te ljubavi one traju, a ovo naše teatarsko zdanje, ponos Grada, nastalo je 1839. godine. Baš tog 15. oktobra, pre 182 godine ovo mesto je postalo dom predstavama i glumcima i nikada nije menjalo svoju funkciju.
Naš grad neguje dve divne legende o nastanku svog pozorišta, odnosno najstarije pozorisne sale u Srbiji. Po prvoj legendi, u zidove pozorišta je ugrađeno kamenje srušene bečkerečke tvrđave. Kada je grad poželeo pozorište, preuredio je žitni magacin izgrađen od tog kamena, jedinu dvospratnu zgradu na trgu, u pozorište.

Ali, postoji druga, mnogo lepša legenda koja kaže da je ovo pozorište nastalo iz ljubavi. Po toj legendi izvesni bogati Bečkerečanin zaljubio se u peštansku glumicu i odlučio da u svom gradu izgradi pozorište kako bi je sebi približio i fascinirao. Ovu legendu o ljubavi mi u pozorištu stalno ponavljamo, i napominjemo da je ovaj naš prelepi teatar nastao iz ljubavi, ali i da je zahvaljujući ljubavi i opstao, ljubavi gledalaca i stvaralaca.

Na ovim daskama su igrane predstave najpre na nemačkom, na mađarskom, pa na srpskom jeziku, a često i na jidišu. Svake godine održavane su jesenja i prolećna pozorišna sezona. Putujuće pozorišne trupe iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Rumunije slale su svoje prijave Pozorišnom odboru Torontalske županije, koji je odlučivao o trupi koja će tokom te sezone zabavljati građane.

Pozorište je sedamdesetih godina 19. veka samo igrom slučaja sačuvano, a 1884. godine temeljno je renovirano na osnovu planova nemačkog arhitekte Pelcla. Tada je pozorišna sala dobila bogato ukrašen današnji izgled.

Donošenjem Akta 25. maja 1946. godine, osnovano je profesionalno pozorišta koje, na predlog Todora Manojlovića, dobija ime po čuvenom srpskom glumcu Toši Jovanoviću, rodom iz Bečkereka. Lutkarsko pozorište, osnovano je 1956. godine, a u ovoj pozorišnoj zgradi je od 1982.

– Svaki 15. oktobar dan je kada se sumira i prolazeća sezona. U 2020/2021. uloženo je mnogo u popravku krova zgrade, održane su 3 premijere, a bili smo i domaćini jubilarnog, 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Ni učestvovanja na festivalima i osvajanje nagrada nije izostalo, što sve skupa nije malo u vremenu pandemije, koja nas je sve skupa iskušavala, što kao glumce i druge zaposlene u pozorištu, što kao gledaoce, saradnike i sve one koji su na bilo koji način učestvovali u pozorišnim izvođenjima. U toku su pripreme za premijere na obe scene. Dramska scena sa rediteljkom Tijanom Vasić radi na praizvedbi teksta savremenog španskog pisca Huana Majorge DEČKO IZ POSLEDNJE KLUPE. Realizaciju ove premijere pomogla je Ambasada Španije. Lutkari rade tekst Željka Hubača DECA OD SNOVA RASTU sa rediteljkom Vjerom Vidom. Produkciju nove lutkarske prestave pomogao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu.Uspešno smo započeli sezonu igranja i realizaciju dva značajna projekta namenjena našoj publici: „Škola u pozorištu“ i „Škola za publiku“. Na Dramskoj sceni očekuje nas saradnja sa Raletom Milenkovićem na Čehovljevim jednočinkama, te sa Dušanom Petrovićem na postavci Nušićeve GOSPOĐE MINISTARKE. Lutkari će svoju publiku obradovati PEPELJUGOM na srpskom i USPAVANOM LEPOTICOM. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine na proleće se opet održava kod nas – ističu iz zrenjaninskog teatra.

Stefan Juanin, predstava „Zlostavljanje“

Dan zrenjaninskog pozorišta ove godine, nažalost, neće biti proslavljen premijerom. Zbog trenutne epidemiološke situacije premijera se pomera, ali će 15. oktobra na Velikoj sceni biti izvedena drama po motivima pripovetke Iva Andrića „Zlostavljanje“, a u režiji Momčila Miljkovića. Lutkari će za decu i roditelje igrati BAJKU O MAJUŠKU Karela Novaka (S. Stanković / J. Caran), u subotu, 16. oktobra, u 11 časova, takođe na Velikoj sceni.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga