Zajednički projekat Srednjobanatskih samouprava za podsticanje rađanja

Podeli:

Za proteklih pet godina Srednjobanatski okrug izgubio je oko 9.000 stanovnika. Ovaj podatak bio je signal da se svih pet opština u ovom okrugu ujedini i zajednički sprovodi populacionu politiku u cilju poboljšanja demografske situacije.

U cilju zaustavljanja pada nataliteta i podsticanja rađanja grad Zrenjanin i opštine Nova Crnja, Sečanj, Novi Bečej i Žitište, izradili su zajednički projekat sa kojim će aplicirati na Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike.

„Lokalne samouprave već svakako sprovode određene mere u okviru svojih budžeta kao što su smanjenje ekonomske cene, roditeljstva psihološke cene roditeljstva, zatim podsticanje vantelesne oplodnje zatim edukacije iz oblasti populacione politike, aktiviranje lokalne samouprave, tako da su svih 8 mera koja su predviđena strategijom za podsticanje rađanja zastupljene u ovom javnom pozivu“, rekla je Snežana Vučurević, načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga.

Zajednički projekat obuhvata i dosadašnje aktivnosti Srednjobanatskih lokalnih samouprava u okviru sprovođenja mera populacione politike, a novina koja se ovim projektom želi obezbediti jeste poboljšanje i proširenje usluge u vrtićima.

„Mi imamo dežurni vrtić koji bi radio i vikendom do 23 sata jer javlja se potreba i za tom uslugom, mnogo naših mladih sugrađana koji imaju malu decu rade po firmama koje rade u više smena i rade vikendom, hoćemo da im olakšamo i na taj način podizanje porodice, jako je bitno što hoćemo i po selima da imamo jaslene ustanove i to je najveća novina u celouj ovoj priči“, rekao je Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Stav lokalnih samouprava sa teritorije Srednjobanatskog okruga jeste, da ukoliko zajednički nastupaju imaju veće šanse za dobijanje sredstava, a u ove svrhe iz budžeta Republike Srbije izvdojeno je 500 miliona dinara.

Izvor:rtv.rs

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga