Za ozelenjavanje bulevara i obala Begeja i pošumljavanje ulaže 20,5 miliona dinara

Podeli:

U ozelenjavanje, uređenje i zaštitu zemljišta na obalama Begeja i delu Bulevara Veljka Vlahovića, kao i za pošumljavanje, Zrenjanin ulaže 20,5 miliona dinara.

Projekte je podržalo i Ministarstvo zaštite životne sredine, koje je na Konkursu za sufinansiranje projekata očuvanja i zaštite zemljišta kao prirodnog resursa, Zrenjaninu odobrilo 13 miliona dinara, a preostali iznos grad izdvaja iz svog budžeta. Ministarstvo je odobrilo i 2,3 miliona za pošumljavanje. Grad će izdvojiti 1,8 miliona, pa će ukupan iznos dostići 4,1 miliona dinara. Ugovor o dodeli sredstava potpisali su danas, na svečanosti u Palati “Srbija” u Beogradu, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Na obe obale Begeja, između magistralnog mosta kod Policijske uprave i mosta u Zmaj-Jovinoj ulici (“Žuti most”), kao i duž Bulevara Veljka Vlahovića – od kružnog toka do ulaza u tržni centar “BIG” – umesto starog drveća biće zasađeno 128 novih, zdravih stabala lišćara i 40 četinara. Biće posađeno 2.000 stabljika ukrasnog šiblja i žbunja, a na 2.000 kvadrata biće podignuti travnjaci. U sklopu investicije biće ugrađen automatski sistem za zalivanje.

– Novo drveće ima višestruki značaj. Osim što ćemo značajno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, drastično ćemo smanjiti štetne uticaje vetra, koji u Banatu izaziva značajnu eroziju površinskih slojeva zemljišta. Takođe, zemljište je ugroženo u blizini frekventnih saobraćajnica, gde izduvni gasovi imaju veliki uticaj na njegove hemijske osobine što onemogućava rast zelenila. Da bismo unapredili ekološko okruženje grada nastavićemo s investicijama u unapređenje zelenila u gradu – kazao je Salapura.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga