Uz vino, rakiju i riblju čorbu proslavljen Vidovdan u Ečki- Manifestacija privukla goste iz svih krajeva Srbije

Podeli:

U centru sela nadomak Zrenjanina prethodnih dana je, pa i danas, sve u znaku dobrog raspoloženja i druženja. Naseljeno mesto Ečka od 28. juna do večeras proslavlja Vidovdan, a u organizaciji slave učestvovao je veliki broj meštana. Epicentar zbivanja, prethodnih dana, a i danas, je park u centru selu.

Slava sela prethodna dva dana upotpunjena je prigodnim programom na glavnoj bini, a u okviru pratećih aktivnosti održan je rukometni turnir za decu koji je okupio veliki broj rukometaša iz Ečke i okolnih mesta.

Treći, odnosno, poslednji dan bio je rezervisan za takmičenja. Ekipe koje su uzele učešće u takmičenju u kuvanju riblje čorbe kažu da je nagrada i pobeda nevažna, te da se okupljaju na ovakvim manifestacijama druženja radi. Ipak, oni koji su uzeli učešće u „Drugom vidovdanskom festivalu vina i rakije“ nisu krili želju za pobedom. Žiri je imao težak zadatak, jer od 150 pristiglih uzoraka trebalo izabrati one koji se izdvajaju. Nakon većanja, proglašeni su pobednici. Prvu rakiju sela proizveo je Imre Mesaroš, prvu fakiju festivala Nikola Majstorović, a najbolje vino festivala stiglo je iz vinarije Novaković.

Vredne ruke žena i muškaraca iz udruženja žena „Ečka“ bile su zadužene za pripremu i podelu mekika deci koja su učestvovala u raznim programskim aktivnostima, ali i onim drugarima koji su došli da ih podrže. Dame iz ečanskog udruženja kažu da su tokom prethodnih dana pripremile i više od 1000 mekika, ali sve ide „kao po loju“, jer su radni zadaci unapred definisani, tako da ni jedan stomačić nije ostao prazan. U pripremi ovog omiljenog banatskog doručka pomogli su im i njihovi, kako one kažu, „momci“ koji nisu dozvolili damama da se tokom tropskih temperatura dodatno umaraju pored šerpe.

Trodnevna manifestacija okupila je veliki broj meštana, posetilaca iz okolni naseljenih mesta i Zrenjanina, a saznali smo da su zbog festivala vina i rakije gosti stigli čak iz Šumadije.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga