Usluge Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Rusanda” posle 12 godina ponovo dostupne u Zrenjaninu

Podeli:

U zgradi bivšeg internog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ danas je otvorena ambulanta Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“ iz Melenaca, a otvorili su je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura , direktorka “Rusande” Zorica Ćulibrk i pomoćnik direktora zrenjaninske bolnice za medicinska pitanja Vanja Kunkin.

Gradonačelnik je ukazao da se ponovnim otvaranjem ambulante u gradu građanima nudi novi i moderniji, ali i praktičniji i jeftiniji vid lečenja naših sugrađana.
– Prema informacijama koje sam dobio iz “Rusande” jeste da je od oko 600 pacijenata koji su imali potrebu da se leče u banji, njih 400 bilo iz Zrenjanina. Dakle, sada sa ovim kapacitetom ovde se može odraditi 150 terapija dnevno, a to će smanjiti i putne triškove naših sugrađana koji su svakodnevno putovali u banju. Ujedno će to rasteretiti “Rusandu” – rekao je gradonačelnik navodeći da je i aparatura nova zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo. 
– Uslovi su ovde na zavidnom nivou i verujem da ćemo i dodatno proširiti kapacitete i usluge koje banja pruža u narednom periodu. To je samo jedan vid unapređenja zdravstva u našem gradu, jer, podsetimo se da smo prošle nedelje takođe promovisali dobijanje novog saniteteskog vozila i vozila za pacijente na dijalizi, a danas se potpisuju novi ugovori o opremanju naše bolnice i “Rusande”. Verujem da će u narednom periodu naši sugrađani imati još bolje uslove za lečenje – rekao je gradonačelnik Simo Salapura i izrazio veliku zahvalnost svim zdravstvenim radnicima na izgaranju tokom korona perioda u Srbiji i našem gradu .  

“Rusanda” je početkom osamdesetih godina otvorila ambulantu u gradu Zrenjaninu kako pacijenti iz grada ne bi morali da dolaze u Melence radi ostvarenja prava na lečenje već bi to svoje pravo ostvarili u Zrenjaninu u prostorijama stare poliklinike. 
Zorica Ćulibrk izrazila je zadovoljstvo što Banja “Rusanda” posle 12 godina ponovo ima ambulantu u Zrenjaninu. 
– Dugi niz godina smo tražili prostor i pokušavali, a nedostajala su nam i sredstva i sada smo konačno sa bolnicom potpisali ugovor. Pokrajinska Vlada je dozvolila upotrebu njihovih prostorija za pružanje naših suluga, a sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo smo kompletno opremili ambulantu, kako našim aparatima za primenu fizikalne medicine, tako i potrebnim nameštajem i računarskom opremom – navela je ona. 

Za sada će samo deo usluga biti dostupan, a kako je navela, u planu je i da se u Zrenjaninu može obaviti i “blatna terapija”, kao i hidroterapija za šta su potrebni posebni uslovi.
– Ovo je veoma značajno jer usluge banje postaju dostupne svima,  posebno kada su finansije u pitanju jer se smanjuju troškovi za dolazak u našu ustanovu, a dostpune su i ostalim pacijanetima koji zbog daljine i zdravstvenog stanja nisu mogli da dođu na rehabilitaciju – rekla je još Ćulibrk.

Pomoćnik direktora zrenjaninske bolnice za medicinska pitanja Vanja Kunkin kazao je da je inicijalna ideja bila da se izađe građanima u susret i da se većina usluga pruža i u zrenjaninskoj bolnici. 
– Na podsticaju pre svega trebamo da zahvalimo Pokrajinskom sekretarijatu za zadravstvo koji su pomogli i finansijski i organizaciono, ali i Gradu koji sve to podržava – rekao je Kunkin.
– Verujem da će ovo biti uspešna saradnja, a pacijenti zadovoljni – rekao je on i istakao da će ambulanta raditi u popodnevnim satima od 15 do 21 sat.   

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga