Učenici i nastavnici Osnovne škole „Dositej Obradović“ u akciji sadnje voća

Podeli:

Zahvaljujući donaciji „Act foundation Serbia“, dvorišta osnovnih škola u Zrenjaninu postala su bogatija. U okviru akcije ozelenjavanja i pošumljavanja životne sredine pomenuta organizacija donirala je više od 1000 sadnica voća. Ova ekološka akcija pokrenuta je na nivou celog sveta, a u dvorištu Osnovne škole „Dositej Obradović“ u Zrenjaninu, učenici, nastavnici i volonteri „Act foundation Serbia“ zajedničkim snagama borili su se da svaka stabljika bude zasađena na adekvatan način.

– Naš cilj je da u svakoj državi zasadimo oko 100.000 sadnica, a sa akcijom sadnje smo počeli pre nekoliko nedelja. Nakon ove škole nastavljamo saradnju i sa drugim školama na teritoriji grada, kao i sa azilima za pse, ali ćemo voće saditi i na određenim zemljištima u privatnom vlasništvu- rekla je Marija Halasev, volonterka „Act foundation Srbija“.

Ova organizacija je vršila istraživanje, te je na osnovu dobijenih rezultata precizno određeno koje stablo će biti zasađeno gde, kako bi rezultat bio što učinkovitiji. Izabrane su stare sadnice voća, jer ne zahtevaju nikakve hemijske tretmane. Dvorište škole „Dositej Obradović“ je, zahvaljujući angažmanu učenika, nastavnika i volontera sada obogaćeno sadnicama trešnje, višnje, smokve, maline i ringlova.

– Mi kao škola zaista dosta pažnje posvećujemo ekologiji i zaštiti životne sredine, zato smo presrećni što je baš naše dvorište izabrano da se u njemu posadi voće. Presrećni smo i mi, a najvažnije je to što su deca prepoznala važnost sadnje voća. Zaista se radujemo što ćemo svi negovati ove sadnice- rekla je direktorka Osnovne škole „Dositej Obradović“, Biljana Manić.

Kada kroz nekoliko godina posađeno voće podari i prve plodove, učenici će, zajedno sa učiteljima i nastavnicima, prema najavama direktorke, praviti i kompote. Ove sadnice ne zahtevaju hemijske tretmane, pa će mladi Zrenjaninci u dvorištu imati i užinu na dohvat ruke.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga