Turistička ponuda Zrenjanina predstavljena na 43. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu

Podeli:

Grad Zrenjanin predstavio je svoje potencijale na najznačajnijoj turističkoj  manifestaciji  u zemlji i jugoistočnoj Evropi, 43. Međunarodnom sajmu turizma, koji se do 27. marta održava na Beogradskom sajmu.

Štand Turističke organizacije grada Zrenjanina, u Hali 4 beogradskog sajma gde su  predstavljene Turistička organizacija Srbije I mnogobrojne lokalne i regionalne turističke organizacije iz svih delova Srbije, posetio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa svojim saradnicima. 
Promocija turističkih potencijala grada Zrenjanina predstavljena je i na konferenciji održanoj u Velikoj konferencijskoj Sali, a predstavljanje je upotpunjeno i nastupom KUD “Proleter” iz našeg grada.

Gradonačelnik Salapura je reako da je u turističkoj godini pred nama prilika da promovišemo obilazak domaćih destinacija. 

– Primetili smo da su mnogi oduševljeni onim što imaju prilike da vide u Banatu. Ove godine računamo na nove goste, koji još nisu bili u Zrenjaninu, ali i one kojima se naš grad svideo da ponovo dođu. Naš najvažniji turistički potencijal je Carska bara, ovo će posle dužeg vremena biti destinacija o kojoj će kompletno da brine lokalna samouprava i javno preduzeće „Rezervati prirode“. Neki od planova su da se izradi turistička signalizacija za to područje i da se rekonstruiše izletište. Do Carske bare se može i biciklom, pa ćemo promovisati i tu vrstu turizma. Druga lokacija koju želimo da istaknemo su „Ritovi Donjeg Potisja“ i to zaštićeno područje je za prave ljubitelje prirode, istraživače, fotografe i umetnike, za one koji znaju kako da uživaju u netaknutoj prirodi – naveo je gradonačelnik.

Ukazao je i da je obilazak centralne gradske zone, zbirke u Narodnom muzeju i Gradske kuće koja postoji više od dva veka nešto što grupe turista obavezno obilaze. 
– Kao neko kome je sport blizak želim da istaknem da Zrenjanin ima potencijal da motiviše ljude koji vole sport da ciljano dođu u naš grad. Zbirku sporta kakvu mi imamo nema niko trenutno u Srbiji i u njoj je izloženo više od 5,300 eksponata kojima je prikazana bogata istorija sporta u gradu. U okviru te mini turističke ture može se obići spomenik jednom od osnivača olimpijskog pokreta Ferencu Kemenjiju i naše hale sportova koje su same po sebi muzeji sporta – naveo je on.

Izneo je i podatke Zavoda za statistiku koji kazuju da je u 2020. godini u Zrenjaninu jedan turista boravio u smeštajnim kapacitetima četiri dana i da je slično bilo i u protekloj godini.
– To je znak da treba da razvijamo turističke sadržaje koji će zadržati goste u Zrenjaninu duže. To je moguće razvojem određenih vrsta turističke ponude, poput organizacije kongresnog ili seminarskog turizma za koji je naš grad takođe pogodna sredina, jer smo u blizini Beograda i Novog Sada. Smatram da će saradnja sa Kikindom doprineti da turistički radnici unaprede ponudu, a da će najavljena izgradnja autoputa dati našem gradu i značajnije mesto na turističkoj mapi Srbije – naveo je gradonačelnik Simo Salapura.

Govoreći o saradnji sa Kikindom, direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina kazao je da je potpisan Sporazum o saradnji i da je to novi korak u zajedničkom delovanju kada je promocija Banata u pitanju.

Obraćajući se prisutnima Ljubotina je rekao da u Banat svakako treba doći i ujedno ih pozvao  da dođu u Zrenjanin već 9. aprila kada će biti održan 3. Internacionalni banatski festival vina.

Inače, Sajam turizma i ove godine je znaku koncepta Srbija stvara, a ordržava se pod sloganom “Između planina i mora“  Na ovogodišnjem sajmu prisutno je preko 350 učesnika iz više od 25 zemalja širom sveta

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga