Tribina „List Bečkerek – trideset godina kasnije“

Podeli:

KC Zrenjanin

Tribina „List Bečkerek – trideset godina kasnije“ biće održana u utorak, 30. novembra. U okviru programa u 18 časova u Malom salonu Kulturnog centra otvara se izložba naslovnih strana ovog nedeljnika, program će obuhvatiti i dva tribinska panela.

U prvom panelu će govoriti nekadašnji saradnici lista i novinari koji su „insajderski“ upućeni u zrenjaninsko novinarstvo poslednjih nekoliko decenija – Biljana Mandić, Branislav Kostić, Zoran Dedić i Slobodan Pašić a moderator panela je Đorđo Prstojević, urednik tribinskog programa Kulturnog centra. Drugi panel donosi kulturnoistorijski i sociološki pregled na list „Bečkerek“ sa distance od trideset godina a učesnici ovog panela koji će voditi Goran Lazičić biće Stanislava Barać i Konstantin Grosu. Prvi panel počinje u 18.30 a drugi u 19.30 časova u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Priča o novinama Bečkerek povezuje i ukršta medijske,ekonomske i društvene tokove prelomnog vremena u novijoj istoriji Srbije. Izložba i tribina posvećene tom listu tri decenije nakon njegovog izlaženja prilika su ne samo da se javnost podseti na tu stranicu istorije zrenjaninskog novinarstva, već i da se progovori o društvenom kontekstu u kojem je list izlazio i o tome šta su novinarstvo i javna reč predstavljali tada,a kakva je situacija danas. List Bečkerek izlazio je kao privatni nedeljnik u Zrenjaninu od aprila do decembra 1991. godine. Ukupno je objavljeno 36 brojeva a glavni i odgovorni urednik bio je Petar Lazičić.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga