Stručna vođenja kroz izložbu „Merak mi je…“

Podeli:

Kao deo pratećeg programa izložbe “Merak mi je…” – Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin biće organizovana stručna vođenja svake srede tokom trajanja izložbe (12, 19. i 26. januar, 2, 9. i 23. februar, 2. i 9. mart 2022. godine) sa početkom u 19 časova. Postavku će tumačiti autorka Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Podsećamo, izložba pod nazivom „Merak mi je…“  otvorena je u Salonu zrenjaninskog Muzeja krajem decembra 2021. godine i na njoj je prestavljeno 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi…

Centralna slika postavke je žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“ autora Stevana Aleksića, a tu su i dela Uroša Predića, Pauline Sudarski, Ištvana Senjija, Vladislava Vukova, Zore Petrović, Friderike Bende… Analiziranje slika i crteža iz zrenjaninske kolekcije iniciralo je pominjanje i publikovanje radova sa sličnim motivima iz fondova drugih muzejskih i galerijskih ustanova, a ovakvoj vrsti paralela pridodate su fotografije i po neki stih ili prozni isečak.

Izložba, koja traje do 15. marta 2022, imaće sve vreme raznovrstan prateći program: od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma. 

Realizaciju izložbe su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin. Projekat su pomogli kompanija Gomeks. Asocijacija autentičnih hedonista, Color Media Communications, Muzička škola „Josif Marinković“ Zrenjanin i Gradska kafana „Stara zanatlija“.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga