Srpska Crnja – selo za primer! (VIDEO, FOTO)

Podeli:

Visoka trava, šikare, razbacana ambalaža nisu neuobičajena slika ni uz banatske saobraćajnice ovog proleća. Zato, pomalo nestvarno deluje slika koju beleži naša kamera na svim putnim pravcima u opštini Nova Crnja.


Uređene bankine, ošišana trava, bez bilo kakvog ekološkog zagađenja pruža idiličnu sliku kada kročite na područje ove opštine iz pravca Aleksandrova i sve tako do rumunske granice. Izuzetak nisu ni lokalni putevi, pa ni naseljena mesta. Potpuno je jasno da se ovoj nerazvijenoj opštini puno vodi računa o ekologiji, što je možda ravno nekim razvijenim evropskim zemljama. Na to pitanje tražimo odgovor od Pere Milankova, predsednika opštine Nova Crnja.
On kaže da se već deset godina ovako radi, petnaestak radnika iz lokalnog JKP je na tom poslu angažovano, opština je skupila neke stare kosačice i sa ulaganjima ne većim od milion dinara na godišnjem nivou, sve se to postiže.

Uredno održavane površine

Inače, opština Nova Crnja ima skroman budžet i jedna je od tri nerazvijenih u Vojvodini. To joj ne smeta da ekološkoj zaštiti posveti punu pažnju i ne samo na putnim pravcima, već i u svakom naseljenom mestu. Ovih dana u lokalnoj vlasti pripremaju jedan značajan i veliki projekat izgradnje termalne banje.
Predsednik Milankov je optimista, veli da opština u neposrednoj blizini granice kod dvorca Kaštel ima tri hektara svoje zemlje. Ovih dana biće raspisana licitacija za prodaju tog zemljišta, uz uslov da se na njemu izgradi termalna banja sa dva bazena i 140 ležaja. Interesovanje za ovaj projekat već postoji – dodaje Milankov.

Veliki projekat – Tour de Banat

U opštini Nova Crnja već su realizovana dva međunarodna projekta: oftalmološki centar i ciklo-centar Tour de Banat koji će biti završeni ove godine. Sa ovakvom ekološkom svešću i izgrađenom banjom stvoriće se svi uslovi da Nova Crnja kao važna raskrsnica prema Evropskoj Uniji uskoro postane značajan turistički centar.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Dobrodošli na RTV Santos Instalirajte našu aplikaciju

Instaliraj
×

Pretraga