Počinju radovi na obnovi dela fasade EGŠ “Nikola Tesla” – glavni ulaz biće ponovo bezbedan za učenike

Podeli:

Postavljanjem građevinskih skela počeli su pripremni radovi na obnovi dela fasade Elektrotehničke i građevinske škole “Nikola Tesla” u Zrenjaninu. Dugo očekivani radovi učiniće glavni ulaz u školu, od strane gradskog jezera, ponovo bezbednim za učenike i osoblje, a jednoj od najlepših zgrada u centru Zrenjanina početi da vraćaju nekadašnji sjaj.

Podsećamo, Pokrajinska vlada je na osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice prošle godine toj školi, za radove na fasadi, opredelila 3,1 milion dinara.

Prethodno je škola, takođe od sredstava Pokrajinske vlade iz decembra 2016. godine, sanirala krov, koji je sada u dobrom stanju, ali su fasade ka jezeru i ka zgradi Narodnog muzeja ostale ograđene zbog mogućeg osipanja i otpadanja gipsanih ukrasa, posebno u uslovima kišnog i vlažnog vremena.

Zgrada EGŠ “Nikola Tesla” vredan je primerak graditeljske baštine grada Zrenjanina. Prvobitno Trgovačka akademija i Državna muška građanska škola, kasnije Treća gimnazija, pa Srednja ekonomska škola, sagrađena je 1892. godine po planovima budimpeštanskog arhitekte Ištvana Кiša. Škola spada među najstarije trgovačke akademije u državi.

Кao i na većini ostvarenja Ištvana Кiša, u formiranju stilskog izraza ove zgrade, autor je glavni izvor inspiracija nalazio u reminiscencijama na arhitekturu italijanske renesanse. Izuzetan je primer objekta realizovanog s glavnom fasadom prema obali nekadašnjeg Begeja, s težnjom da grad reprezentativnim građevinama “siđe na reku”, što je potom učinjeno i sa zgradom sudske palate na suprotnoj obali.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga