Počinje projekat „Staklena vitrina meseca“

Podeli:

Projekat „Staklena vitrina meseca“ počinje 15. marta 2022. i trajaće do 15. januara 2023. godine. On predstavlјa ciklus od deset kamernih tematskih postavki koje će se realizovati u okviru stalne postavke Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Svakog 15. u mesecu sadržaj vitrine će se menjati, čime će se dobiti na dinamici načina prezentacije predmeta vezanih za staklarstvo i umetnost. Tematika vitrina će biti raznovrsna i predstaviće proizvodni program pojedinih staklara, tehnike izrade staklenih predmeta, načine upotrebe stakla, pojedine tipove stakla karakteristične za različite evropske regione i dr.

Prva tematska vitrina, koja će biti izložena u martu, posvećena je Murano staklu. Od srednjeg veka pa sve do danas Murano sa istoimenog arhipelaga u venecijanskom zalivu predstavlјa jedan od najznačajnijih evropskih staklarskih centara. Publici će ovom prilikom biti predstavljeno 5 predmeta sa akcentnom na tehniku milefjori –  hilјadu cvetova (ital. millefiori). Autor projekta je Dejan Vorgić, kustos Zbirke primenjene umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, koji je i jedan od članova stručne grupe Nacionalnog komiteta ICOM-a Srbije za saradnju stručnjaka raznih profila u zemlji i inostranstvu.

Ujedinjene nacije proglasile su 2022. godinu Međunarodnom godinom stakla (IYOG22) u cilju afirmacije staklarstva, i to kroz istoriju i razvoj tehnologije, umetničko oblikovanje, privredni značaj i revitalizaciju staklarstva kroz kreativno preduzetništvo. Neophodno je istaći tehnološki, naučni i ekonomski značaj stakla jer taj transparentan materijal na kome se zasnivaju mnoge naše tehnologije može olakšati razvoj pravednijih i održivijih društava koje bi odgovorile na izazove globalizacije. Narodni muzej Zrenjanin se priklјučio obeležavanju Međunarodne godine stakla projektom “Staklena vitrina meseca“, a u planu su i druge programske aktivnosti.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga