Pilot akcije prikupljanja elektronskog i električnog otpada (e-otpada)

Podeli:

U cilju uspostavljenja održivog sistema upravljanja otpadom u gradu Zrenjaninu, u toku su pilot akcije prikupljanja elektronskog i elekričnog otpada (e – otpada) koje se realizuje u okviru projekta „Cirkularno inovativne i otporne gradske laboratorije u regionu Adrion“ – CIRCLE, a koji Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat realizuje u saradnji sa gradom Zrenjaninom.

Od prošle godine, kako je potpisan Ugovor između grada Zrenjanina i preduzeća EKO METAL, kao ovlašćenog operatera za preuzimanje otpada, u prethodnom periodu na teritoriji grada Zrenjanina prikupljeno je blizu 4 tone e-otpada.

Za naredni period planira se pilot akcija e-otpada u osnovnim školama.Tim povodom je Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, održao sastanak sa Irenom Živković, direktorkom RCR Banat, Darkom Vukićem, sektor za finansije RCR Banat, Nemanjom Milinkovićem, direktorom JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin, Vladimirom Vujinom, tehničkim direktorom preduzeća “Čistoća i zelenilo” i sa predstavnicima osnovnih škola Petar Petrović Njegoš, Žarko Zrenjanin i Đura Jakšić. Na sastanku je dogovoreno da se 11. maja, realizuje akcija u ove tri škole, a prikupljanje i privremeno odlaganje vršiće se opremom pribavljenom decembra prošle godine, u saradnji sa JKP „Čistoća i zelenilo“ Zrenjanin.

JKP “Čistoća i zelenilo” Zrenjanin u projektu ima ulogu koordinatora u svim aktivnostima. Kako je rekao Saša Santovac, zamenik gradonačelnika, učešće fakulteta, srednjih i posebno osnovnih škola, donosi možda i najveću korist na projektu – podizanje svesti kod mladih o značaju pravilnog odlaganja otpada. Pilot-akcije predviđene na projektu podrazumevaju upravo angažman najmlađih, prikupljanje i odvajanje elektronskog otpada i nagrade za najbolje učesnike.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga