Nikada ponovljen uspeh Milorada Stanulova inspiracija za film „Olimpijac sa Begeja“

Podeli:

Naš sugrađanin Milorad Mile Stanulov je davnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka ostvario uspeh kakav niko nije ponovio 40 godina. Njegovi uspesi, predanost veslanju i skromnost pre svega, bili su inspiracija Stojanki Lekić da snimi film „Olimpijac sa Begeja“, povodom kog je danas u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održana konferencija za novinare.

Mile Stanulov i njegov veslački partner Zoran Pančić su tih sedamdesetih godina kupili kameru i dokumentovali treninge, takmičenja, pripreme pred ulazak u čamac. Tada, pre četiri decenije, Mile nije ni razmišljao da će upravo ovo biti građa dokumentarnog filma o njegovim sportskim dostignućima.

– Mi smo tada snimali, želeli smo da imamo sve zabeleženo, da pokažemo ljudima kada se vratimo kući. Tada nisam ni pomišljao da bi neko o meni snimao film, jer nisam sebe video kao nekog vrednog toga. Međutim, sada, kada pogledam sa ove vremenske distance, to su uspesi koji su vredni i koji svakako zaslužuje jedan ovakav film- rekao je proslavljeni veslač, Mile Stanulov.

Nije bilo lako ni rediteljki, autorki, idejnom tvorcu Stojanki Lekić da izdvoji ono najvažnije, ali se potrudila da u nešto više od pedeset minuta sažme ono što je Mile Stanulov.

– On je pre svega jedan tih, miran, ljubazan i srdačan čovek. To je sjajna polazna tačka. U ovo sam ušla poslovno, a već posle kratkog vremena sam shvatila da to radim srcem, jer se priča o ovom čoveku i ne može ispričati na drugačiji način. Mile je mogao da napusti Zrenjanin, ali to nije učinio i taj lokalpatriotizam ga izdvaja od ostalih, naravno i činjenica da je ostvario uspeh koji niko do sada nije ponovio- objašnjava Stojanka.

Premijera filma „Olimpijac sa Begeja“ zakazana je za petak, 5.novembar sa početkom u 19 časova.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga