Na pet ovogodišnjih sportskih manifestacija učestvovalo više od četiri hiljade ljudi

Podeli:

Zrenjanin, Evropski grad sporta 2021. godine, kao nikada do sada bio je u pokretu, jer je na pet njegovih organizovanih manifestacija trčalo ili hodalo više od četiri hiljade učesnika. Većina su među njima bili upravo Zrenjaninci, ali su manifestacije, posebno one trkačke, privukle i značajan broj učesnika iz drugih sredina naše zemlje ili iz inostranstva.  

Dve zapažene ulične trke doživele su premijeru ove sezone – Zrenjanin se 30. maja upisao na mapu svetskih gradova koji organizuju najdužu trkačku disciplinu i na prvom maratonu, uz prateće trke, okupilo se oko hiljadu učesnika. Najviše učesnika privukla je tom prilikom Trka zadovoljstva na 7 kilometara, trčalo se i trasom polumaratona na 21,1 kilometar, štafetne trke od 3 puta 7 kilometara, dok je za najmlađe organizovana “Trka s osmehom”. Prvi Zrenjaninski maraton imao je humanitarni karakter – novčana sredstva od prodaje pretrčanih kilometara izdvojena su za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR.

30. oktobra, održana je prva ulična trka u naseljenom mestu Ečka. Istorijski ambijent ovog naselja, sa dvorcem, starim vodotornjem, crkvama i širokim ulicama poslužio je kao odlična scenografija za učesnike glavne trke na 10 kilometara, ali i one na upola kraćoj relaciji, od 5 kilometara, štafeti 2 puta po 5 kilometara, kao i za osnovce koji su trčali na stazama od 200 do 500 metara. Ukupno je stazu, u svim kategorijama, pretrčalo više od 700 učesnika. Retko koja premijerna ulična trka, i u većim sredinama, okupila bi toliko učesnika. Bio je to pravi praznik atletike i sporta u tom selu, promocija Evropskog grada sporta 2021, ali i promocija zdravog stila života, koji su kroz osam ulica Ečke pronosili aktivni atletičari i trkači rekreativci iz naše zemlje i regiona. 

Mali jubilej, peto izdanje, obeležio je i Zrenjaninski polumaraton, tradicionalno održan prvog vikenda u oktobru. Uz zvučna atletska imena Olivere Jeftić, promoterke manifestacije i kenijskog maratonca Stenlija Kipruta, ujedno i pobednika trke u muškoj i ženskoj konkurenciji, još jednom je zrenjaninskim ulicama i trgovima protrčalo 800 učesnika. Trka zadovoljstva na stazi dugoj 7 kilometara, štafetna trka i trka osnovaca i srednjoškolaca dopunili su utisak o odlično organizovanom i zapaženom sportskom događaju u našem gradu. 

Najmlađi su uvek u centru pažnje na Trci za srećnije detinjstvo, održanoj 25. septembra u tržnom centru “BIG”. Pod sloganom “Imamo cilj – dođi na start!”, ova humanitarno-rekreativna manifestacija okupila je oko 500 dece iz Predškolske ustanove, zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola. Imala je takmičarski karakter i atletski prizvuk, ali je, pre svega, istaknut njen humanitarni segment, upotpunjen brigom o zdravlju stanovništva, deci sa posebnim potrebama i socijalno ugroženim kategorijama, kroz realizaciju akcije “Sportom za bolje sutra” i besplatne preventivne zdravstvene preglede. 

Zrenjanin je organizovano hodao 11. septembra, pridružujući se globalnom “Danu pešačenja”, akciji koju u Srbiji organizuje nacionalni Planinarski savez, a u našem gradu Klub planinara “Zrenjanin”. U realizaciju su se uključili i Sportski savez grada i lokalna samouprava, a ličnim učešćem podržao je i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura. On je, zajedno sa svojim saradnicima i brojnim sugrađanima, hodajući trasom zrenjaninskih mostova i obala, poslao poruku o važnosti pešačenja, njegovom zdravstvenom, sportskom, ekološkom i edukativnom aspektu. “Dan pešačenja” takođe je obeležio mini-jubilej – održan je peti put – a oko hiljadu učesnika ove akcije doprinelo je da Zrenjanin na nacionalnom nivou bude jedan od najbolje organizovanih gradova.   

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga