Krstarenje kao najbolji vid odmora

Podeli:

Pinta Travel je mlada turistička agencija u Zrenjaninu koja vas vodi na daleka putovanja, nove destinacije gde upoznajete svetske metropole, istražujete, otkrivate sve lepote drugih zemalja i kontinenata.

Vlasnik agencije, Dražen Moćević, podelio je sa nama jednu veoma zanimljivu priču o kruzerima, životu na brodu i krstarenjima koja pružaju fenomenalne mogućnosti da posetite najlepše gradove, luke i otkrijete nove predele, upoznate nove ljude, njihovu kulturu i običaje.

Ukratko, evo kako je Pinta doživeo krstarenje.

„Pre više godina, odluka je pala da se upustim u nešto savim novo i izazovno i oprobam u radu na prekookeanskim brodovima, odnosno kruzerima. Bilo je naravno neophodno proći mnogo toga, da bi
konačno došao i dan D.

Dobio sam brod na koji ću se ukrcati. Krećem na drugi kraj sveta prepun uzbuđenja.

Od samog ulaska u proceduru za odlazak na brod, konstantno su se preplitale emocije. S jedne strane neopisiva ispunjenost, jer profesionalno otvaram jedno novo poglavlje u svom životu, dobijajući priliku da radim posao koji volim, u jednoj moćnoj industriji kao što je kruz brodarstvo.

S druge strane, obzirom da spadam u ljude jakog istraživačkog duha, znao sam da ću se bezrezervno posvetiti istraživanju prelepih destinacija, koje kruzeri posećuju.

Nisam se štedeo, maksimalno koristeći svoje slobodno vreme na istraživanje destinacija i svim srcem nastojeći da svim čulima, uzmem u sebe što je moguce više od Sveta, koji mi je bio na dlanu. Tako je usledilo nekoliko neverovatno uzbudljivih godina, sa preko 60 posećenih zemalja, više kontinenata i nepunih 200 gradova. Postao sam zaražen krstarenjima, definitivno najboljim i najuzbudljivijim vidom putovanja.


Svoj kruz život započeo sam u Bostonu, gradu u koji ću se kasnije vraćati svake nedelje, narednih nekoiliko meseci, a za koji sam se bio vezao, jer mi je bilo lepo provoditi vreme šetajući njegovim ulicama, jer me podseća na Evropsku metropolu.


Zaposleni na kruzerima po poslovnoj organizaciji putovanja, u luku ukrcaja, uvek dolaze dan ili dva ranije, imajući priliku da opušteno uživaju u lokalnoj atmosferi. Naravno i za goste je preporučljivo da u luku odakle započinju krstarenje dođu dan ranije, kako bi bili sigurni da će se na vreme i bez žurbe ukrcati na brod, pre njegovog isplovljavanja.


U jutarnjim satima, tog junskog dana 2016. godine. dolazim u Bostonsku luku, gde je na vezu bio brod pod imenom Veendam. U to vreme, među popularnijim brodovima u floti, jedne od najuglednijih kruz linija, Holland America Line. Teško je opisati momenat kada sam prilazeći zgradi kruz terminala, ugledao brod koji se u pozadini, izdizao iznad samog objekta, demonstrirajući snagu, veličinu i moć kruzera.

U tom trenutku, za mene je to bio najveći kruzer na svetu, iako je pripadao brodovima srednje veličine, sa manje od 1400 gostiju i malo više od 500 članova posade. Poređenja radi, najveći kruzeri, mogu da ukrcaju više od 6000 gostiju i preko 2500 članova posade. Od tog momenta, praktično sam narednih 9 meseci, koliko je trajao moj prvi radni ugovor, bio pod stalnom dozom adrenalinskog uzbuđenja. I tako je bilo svaki naredni put, kad god bi se vraćao na brod.

Toliko su krstarenja uzbudljiva, interesantna i nezaboravna. To je jednostavno tako, jer zaista je na brodu život prepun uzbudljivih sadržaja.


Već na samom početku putovanja, prilazeći brodu, ostajete zatečeni veličinom samog plovila kao prevoznog sredstva, pogotovo ako nikada ranije niste iskusili krstarenja. O dimenzijama broda nastavićete da razmišljate tokom čitavog putovanja, svaki put prilikom kretanja po samoj unutrašnjosti broda, upoznavajući sve njegove delove, a takođe i u momentima dok sa palube, sa koktelom u ruci, uživajući u prizoru, budete posmatrali umešnost i veštinu kapetana, dok pristaje ili isplovljava iz neke luke.


Među najzaslužnijim, za vaše nezaboravno krstarenje, jesu naravno članovi posade. Bićete neizmerno iznenađeni, sa koliko pažnje, srdačnosti i profesionalnosti ćete biti dočekani i servisirani tokom čitavog vešeg boravka. Možda i najbitnija odlika krstarenja, pored naravno destinacija u koje uplovaljavate, jeste nadaleko čuveni, kruz customer service. Usluga koja ide rame uz rame sa najelitnijim svetskim hotelima. Imajte na umu da su kruzeri pre svega, najluksuzniji svetski hoteli koji plove.


Kada govorimo o doživljaju samog krstarenja, hrana na brodu zauzima posebno mesto. Vaš boravak na brodu se odvija na bazi usluge proširenog punog pansiona. U ponudi su najraznovrsnija jela svih svetskih kuhinja. Putnici često vole, upravo po kulinarskoj ponudi na kruzerima, da međusobno porede različite brodare odnosno kruz linije. Nije retkost čuti od putnika, da su se kod odabira kruz linije kojom će putovati, između ostalog, vodili restoranskom ponudom određenog brodara.


Na krstarenjima imamo dane kada uplovljavamo u luke, silazimo s broda i uživamo u boravku na određenoj destinaciji. U zavisnosti od tipa i trajanja kruza, tokom putovanja možemo imati i jedan ili više dana na moru (sea day). To su dani kada brod plovi između dve destinacije i koji su naravno podjednako interesantni, kao i kada siđete s broda. Tih dana najviše uživate, u brojnim brodskim sadržajima, upoznajući pri tom prostranu i zapanjujuću unutrašnjost broda.

Na sea day, na raspolaganju su vam, bazeni, sportska igrališta i tereni, Spa centar, teretana, shoping, kazino, uzbudljive sportske aktivnosti (FlowRider – surfovanje u posebno dizajniranom surf bazenu, Zip line – spuštanje sajlom preko broda, planinarsko penjanje na zidu za penjanje – Wall Climbing, iFly Tunnel – padobransko lebdenje u specijalnom tunelu, vožnja kartingom itd.).

U večernjim satima na repertoaru su vam diskoteke, barovi, pozorišne predstave, AquaTheater, klizališne predstave…U teatru se u večernjim satima održavaju spektakularne predstave u stilu Broadway-a i Las Vegasa.

Zamislite, sve to na jednom brodu. Kruzer je zapravo, kao mali grad koji plovi od luke do luke.


Destinacije su svakako glavno obeležje svakog krstarenja. Osim samog broda, one praktično čine karakter jednog putovanja.

Apsolutno nije isto, da li krstarite manjim brodom ili ste se na svoje putovanje otisnuli najvećim kruzerom na svetu, kao i, da li krstarite Mediteranom, Karibima, Severnom Evropom, Južnom Amerikom ili već nekom od dalekih destinacija.

Zaista je jako teško izdvojiti koja destinacija je najlepša za krstarenje.

Svaka je na svoj osobeni način lepa i uzbudljiva. Verovatno najveću čar pruža, upoznavanje različitih naroda, njihovih kultura i načina života. I boravkom na samom brodu je slično. Nalazite se na mestu, okruženi sa preko 60 nacionalnosti.


Prava magija krstarenja je u tome, što neretko, u samo jednom krstarenju, možete doživeti nekoliko različitih država odnosno gradova. To je ono što u svakom od nas, budi osećaj svetskog putnika i nešto što nam širi vidike i razbija predrasude. Jedan sjajan način koji nas tera da volimo različitosti…

Treba napomenuti da se bilo koja destinacija, u vizuelnom smislu, najbolje doživi, dolaskom u to mesto, ili prilaskom u njega, sa vode. To je pogled poznat svakome koje ikada krstario.

Pogled koji nema cenu i koji jednostavno ne možete doživeti sa kopna.


Na krstarenjima se uživa u jutarnjem pogledu, gledajući sa palube, kako brod u ranim jutarnjim satima ulazi u određenu luku.

Isto tako putnici uživaju u rađanju sunca, sa pogledom na predivno otvoreno more.

Posebno se uživa u zalasku sunca, na poznatim svetskim destinacijama ili dok sa voljenom osobom večerate na otvorenoj palubi, guštajući svaki doživljeni momenat.

Bez razlike, na krstarenjima, uživamo i u noćnom pogledu na beskrajno zvezdano nebo.


O krstarenjima kao najboljem vidu putovanja se može dosta toga reći. Treba istaći izuzetno povoljan odnos cene i kvaliteta pružene usluge, odnosno svega što krstarenje podrazumeva, ukoliko se odlučite za ovaj tip odmora. Sledeći put pričaću vam i o nekim drugim karakteristikama krstarenja.

Na krstarenje sa Pintom, jednom kada probate, postajete zauvek “inficirani”. Krstarenje zaista nema konkurenciju, i dostupno je svima.“ – istakao je Dražen Moćević, vlasnik agencije Pinta Travel.

Ukoliko ste se pronašli u ovoj celoj priči i ako se u vama probudio onaj pravi avanturistički duh svetskog putnika koji traga za izazovima, posetite agenciju Pinta Travel, koja se nalazi na adresi Gimnazijska broj 8 i ugovorite svoje prvo krstarenje!

Za sve informacije tu je i kontakt telefon 023 510 449 i 065 56 86 111

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga