Inovacija Marka Ćurčina može da promeni svet

Podeli:

Učenik Srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu Marko Ćurčin osvojio je dve zlatne medalje na 35. Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest”, koji je u oktobru održan u Novom Sadu. Za pronalazak pod nazivom “Laserski eliminator korova – LEK” Marko je dobio medalju “Nikola Tesla”, kao i medalju sa Politehničkog fakulteta u Bukureštu.

– Do te ideje sam došao još u drugoj godini srednje škole za potrebe sajma koji smo posetili u okviru škole. Tu mi je kliknulo da zemljište ne mora da se truje da bi se uklonio korov. Morao sam da razmišljam izvan okvira svoje struke da bih odgovorio na zadatak. Prototip je autorizovan, a sada se suočavam sa nekim papirološkim poteškoćama prilikom patentizacije. Mašinu trenutno sklapam kod kuće, dosta je skup proces, a zavisim dosta i od uvoza- rekao je mladi inovator Marko Ćurčin.

„LEK“ će funkcionisati po principu visoke temperature, a biće upotpunjen specijalnim kamerama za čije je programiranje takođe zadužen ovaj mladić. Uz pomoć kamera i tačnog mapiranja, korov će se uništavati bez rizika po ostale biljne vrste.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga