Evropska nagrada za književnost Uglješi Šajtincu

Podeli:

Pisac Uglješa Šajtinac ovogodišnji je dobitnik Evropske na­grade za književnost, nagrade koju dodeljuje Evropska unija, upravo je saopštila Evropska komisija na pres konferenciji na Sajmu knjiga u Franfurtu.
Evropska nagrada za književnost dodeljena je Uglješi Šajtincu za roman Sasvim skromni darovi. Za ovu knjigu, objavljenu u izdanju Arhipelaga, Uglješa Šajtinac je dobio Vitalovu nagradu za knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“ za najbolju proznu knjigu godine.
„Evropska nagrada za književnost zatekla me je dobrano udaljenog od njenog povoda. Mislio sam, naivno, da je već sve što je imalo da se desi sa romanom ‘Sasvim skromnim darovi’ davno prošlo. Ali mi je drago da me ta knjiga i dalje iznenađuje i da je stalno na putu do čitalaca“, rekao je Ssajtinac odmah posle proglašenja dobitnika nagrade a prenosi Arhipelag.

„Na to što sada sledi ljubazno sam informisan od dobitnice iste nagrade od pre nekoliko leta Jelene Lengold. Mogući prevodi, kokteli i prijemi. Dobro za knjigu, lepo za književnost. Neka se spremi sledeći dobitnik ove nagrade iz naše književnosti jer reč je o više od dvadeset zemalja koje će prisustvom nagrađenih pisaca biti u fokusu ove nagrade. Hvala onima koji su predlagali i birali. Drago mi je da sam imao priliku da putujem na Sajam knjiga u Frankfurt na proglašenje Evropske nagrade za književnost“, rekao je on.

sajtinac2

Ova knjiga Uglješe Šajtinca doživela je već dva izdanja na srpskom jeziku. Trenutno je u štamopi treće izdanje romana „Sasvim skromni darovi“. Arhipelag je objavio i elektronsko izdanje ovog romana.
Pre pola godine roman „Sasvim skromni darovi“ objavljen je i na bugarskom jeziku, a za izdanje ovog romana zainteresovani su izdavači iz nekoliko evropskih zemalja.
„Sasvim skromni darovi“ su epistolarni roman u kome dva brata razmenjuju e-mailove u kojima svedoče o svojoj američkoj i srpskoj, njujorškoj i banatskoj svakodnevici.

Napisan kao roman o Banatu i Njujorku, ovaj porodični roman kroz sudbinska iskušenja pripadnika jedne obične porodice na uzbudljiv način govori o najizazovnijim društvenim pitanjima našeg vremena.
Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. Nagrađena knjiga laureata biće prevedena na druge evropske jezike.
Evropska nagrada za književnost biće uručena 18. novembra 2011. godine u Briselu na svečanoj ceremoniji u Koncert Noblu, u prisustvu evropskog komesara za obrazovanje i kulturu i članova Evropskog parlamenta.
Evropska nagrada za književnost osnovana je 2009. godine kao podrška predstavljanju, prevođenju i objavljivanju savremene evropske književnosti. Svake godine Evropsku nagradu za književnost bude dobije deset autora iz različitih evropskih zemalja.
Dodelu Evropske nagrade za književnost organizuju Udruženje evropskih knjižara, Savet evropskih književnika i Federacija evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije.

U izboru za Evropsku nagradu za književnost učestvuje 36 zemalja koje učestvuju u evropskom programu za kulturu (27 zemalja Evropske unije, Srbija, Crna Gora, Makedonija, BiH, Hrvatska, Island, Lihtenštajn, Norveška i Turska).
Od srpskih pisaca Evropsku nagradu za književnost do sada je dobila Jelena Lengold za knjigu priča „Vašarski mađioničar“ 2011. godine.
Ugljenja Šajtinac nalazi se u okviru tima Nacionalnog štanda Republike Srbije u Frankfurtu. Predviđeno je da tokom trajanja ove sajamske manifestacije, pored ostalih brojnih aktivnosti srpskog tima u Frankfurtu, bude predstavljeno stvaralaštvo ovogodišnjeg laureata.

Izbor Uglješe Šajtinca za jednog od laureata Evropske nagrade za književnost izazvao je veoma pozitivne reakcije u Frankfurtu, kao i veliko interesovanje brojnih novinarskih ekipa, saopštila je Narodna biblioteka Srbije.
Predstavljanje naše zemlje na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja.
Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971), dramski pisac, pripovedač, romansijer. Diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku Dramaturgija, 1999. godine.

Od 2005. predaje dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Romani: Čuda prirode (1993), Nada stanuje na kraju grada (2002), VOK ON! (2007) i Sasvim skromni darovi (2011).
Romani za decu: Vetruškina ledina (2006) i Čarna i Nesvet (2013). Knjiga priča: Čemer (1997). Drame: Rekviziter (1999), Pravo na Rusa (2001), Govorite li australijski? (2002), Hudersfild (2005), Banat (2007), Vetruškina ledina (2008) i Lepet mojih plućnih krila (2009).

Predstave po dramama Uglješe Šajtinca, osim u srpskim, igrane su i u britanskim i američkim pozorištima. Radio drame: U bunaru (1998) i Đakon Bogorodične crkve (dramatizacija romana Isidore Sekulić, 1999). Po drami Hudersfild nastao je istoimeni igrani film (2007).
Za dramu Hudersfild dobio je Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst na Sterijinom pozorju 2005.
Za roman VOK ON! dobio je Nagradu „Biljana Jovanović“ za knjigu godine. Za roman Sasvim skromni darovi (2011) dobio je Vitalovu nagradu za najbolju knjigu godine i Nagradu „Bora Stanković“. Živi u Zrenjaninu.

(Tanjug)

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga