POLA METRA TEKSTA: Marfijevi zakoni, Moonwalk Merkur i petak 30.

Podeli:

S poslednjim danima kalendarskog leta stigao je novambar, i zvanično, prvi put za moga kratkog veka, otvorili smo grejnu sezonu pre nego što smo odložili majice na kratke rukave. I to u jeku priče o štednji električne i toplotne energije. Ako ovo nije definicija Marfijevih zakona, boljom sigurno ne raspolažem.

Kao klinka bila sam ubeđena da se ovi zakoni zovu po glumcu Edi Marfiju. Malo je reći da sam obožavala filmove u kojima glumi. Idu ruku pod ruku sa serijalom “Sam u kući” bez kojeg praznike ne mogu da zamislim. Isto tako, uloga večitog „lošeg policajca“ išla je ruku pod ruku sa premisom „ako nešto može da pođe po zlu, poći će“.  

Ako je nešto stvarno pošlo po zlu, sigurno je pošlo Ediju. I logično, svi smo se tome smejali.

Teško prihvatam saznanje da postoje dva Edvarda Marfija, ispostaviće se – oba vrsna komičara, jedan glumačke, a drugi inženjerske struke. Život, fakat, piše i drame i romane, no onaj ko zna da čita između redova nailazi i na druge književne vrste.

Svako iole upućen u zvezdane prilike… Zapravo ne, svako ko je sastavio više od sat vremena na internetu, lako može zaključiti da se osnovno poglavlje u disertaciji o Marfijevim zakonima zove „Bajka o retrogradnom Merkuru“.  Na ovoj relaciji vlada neraskidiva kauzalna veza – Merkur je uzrok, a Marfi posledica.

U praksi, dejstvo dvojca Merkur-Marfi srećemo svakog dana, u vrlo poznatim, svakodnevnim situacijama:

– Kiša je pala zato što niste poneli kišobran.

– Kiša je pala zato što ste oprali auto.

– Ako niste oprali auto računajući na kišu, sigurno će biti lepo vreme.

– Autobus je došao kada ste zapalili cigaru, jer brine za Vaše zdravlje.

– Ukoliko dugo vremena čekate autobus, slobodno se opustite i zapalite cigaru.

– Mali kućni aparati ne rade, jer ste ih prvo pokrenuli pa čitali uputstvo za upotrebu.

– Ako pokušate da prištedite na čizmama ove zime, najverovatnije ćete završiti mokrih nogu.

– Nije do hleba, u Vama je problem. Pao je na tepih jer ste namazali pogrešnu stranu.

Zašto Merkur nazivaju retrogradnim, verujte da pojma nemam. Kažu da se kreće normalno, ali da vizuelno izgleda kao da se ide unazad. Realno, mogli su da ga nazovu i moonwalk Merkur. Sličan bi efekat postigli, samo što bi imao zvučnije ime. Osim ako ne postoji sukob interesa zbog Meseca u nazivu.

Poznavaoci astroloških zbivanja navode da uticaj Marfijevih zakona može da bude i veći, ukoliko se retrogradni hod Merkura poklopi sa petkom 13. Petak 30. koji je pred nama je krajnje bezazlen, bez panike.

Još jedan Moonwalk Merkur ispratićemo sledećeg  vikenda, i možda ne bi bilo zgoreg da se podsetimo osnovne mere borbe protiv ovog astrološkog fenomena.

Proći će.

I Merkur, i virus, i inflacija. Proći će sve što nas muči, ali i sve što nas raduje.

Naposletku, i dobro i loše ima svoj kraj. 

Kao, uostalom, i ovaj tekst.

Autor teksta: Renata Ilić

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga