Blog:Ubiće vas self made virus a ne Corona

Podeli:

Stigao je cirkus i u vaš grad. Vožnja je brza, luda i zarazna. Isprva ćete osetiti strah, obliće vas hladan znoj i vrele misli, verovatno po koji drhtaj, čisto da vas podseti zašto ste zaboga i morali da probate. A rekli su vam da će biti opasno.

Rekli su i govore nam mnogo toga. Sada kada je zvanično  Corona emigrirala u Srbiju, moramo znati kako da je posmatramo i (ne)prihvatimo, kao pravi dobri domaćini. Shvatila sam zašto je sada ovde. Putujući po svetu, čula je za nadaleko čuvene srpske gurmanluke, veselja i neumerenosti balkanskog mentaliteta. Čula je kako se ne štedimo, prejedamo, slabo krećemo, a i kad krenemo kod lekara jer nas je neki simptom zasvrbeo, ne možemo da dođemo na red. Jer nije naš izabrani lekar trenutno dežuran. A i nismo na tzv listi prioriteta doktora. Ipak nam temperatura ne prelazi 40. A i nema doktora. Otišao je na kraći put u Nemačku. A i nije vam ništa. Odspavajte malo.

Ubede te tako da si ti ustvari zdrav. Da to što ti organizam postavlja znake na putu, ne pored njega, to je čisto njegovo bahato ponašanje. Šta on zna. Hoće da bude u centru pažnje. A za to što ti moraš i danas da radiš 10 sati kako bi platio račune od pre 2 meseca on ne mari. Pa zašto bi i ti za njega. Na toj nekoj raskrsnici kad prosečan Srbin vidi da će izgubiti mnogo vremena u zdravstvenim ustanovama, ako uopšte postoji vreme za njega, i brdo para ako će da plati privatnog lekara, on odlučuje da izmisli zlatnu sredinu zvanu „biću sam svoj šaman“.

Šamanizam  se u Srba prenosi generacijski, sa kolena na koleno. I nema tu puno filozofije, odnosno modernizacije recepta. Jedna rakija čim se oči otvore, da dan počne valjano. Doručak,kao najvažniji obrok u toku dana, ne sme da prođe bez slaninice i luka (koji, prema predanjima našeg naroda, leči i kancer). Ako ne pojedeš bar pola vekne hleba uz obrok, uvredićeš pekara. Pre najobimnijeg obroka u toku dana, ručka, opet zaliti creva jednom domaćom. Koliko shvatam, nije greh ako se u toku dana smenjuju kruška, kajsija i druge naalkoholisane voćke. Ako ukućani nisu spremni da pojedu bar 2kg mesa za ručak, ne vredi ni postavljati sto. Meso je protein, od njega se raste, (i ono što vidimo i što ne vidimo). Podrazumeva se da je druga polovina hleba obavezan prilog.  Za večeru gustirati i treću preostalu domaću voćku, pojesti ako je nešto nedajbože od ručka ostalo, a ako ne, očas posla će domaćica da umesi. Da se pojede, onako vruće, taman pred spavanje! Ih, pa od kad su još Srbi shvatili da zdravlje na usta ulazi!

A onda se tu nekako, misterija kako,nakupe kilogrami, koji isprva predstavljaju signal familiji i okruženju da se ti baš onako zdravo srpski hraniš, da je to dobro, nekome i sexy. Hmm, počnu, međutim, vremenom da pristužu u tolikom broju kao nezvani gosti u kafanu, kad vide da se dobro provodiš. Pa hoće i oni. A ti onda ne znaš kako da ih se rešiš. Izgubio si kontrolu.

Znaju Srbi i za onu „Kakve su ti misli takav ti je život! “ Pa vole o svemu da misle, daju svoje reči bezrezervno i vrlo rado pričaju na sve teme koje ih se apsolutno ne tiču. Najveći su glasnogovornici drugima, a sa sobom kad treba da proćaskaju, kliknu silent mode. Čini mi se da kako sve prihvatimo u zagrljaj…I kilograme i lekare, koji nas ne leče, i istoriju koju su nam drugi krojili, političare bivše, sadašnje i buduće, tako i stresu kažemo: „Ma dodji ti kod mene, da vidiš kako je lepo.“ I on dodje. Ali neće kao komšinica da ode posle popijene kafe. On hoće još i još. Uvek je gladan. Voli da nas jede. Deo po deo. Dok delova više ne preostane.

Corona, kao svetski obrazovana ženska, čula je da ovde ne vodimo mnogo računa o sebi. Da će lako ušetati jer mehanizme odbrane smo sami sahranili. Da ovde vrlo rado gajimo šta god nam posade. I prelepo cveta. Dok ne procveta. Da se nećemo mnogo buniti i ako malo zaboli. Boli su nas i u leđa i u srce i grudi. Pa gle, još stojimo. Shvatila je da je dobrodošla, jer konačno imamo opet  o čemu da pričamo! Izbori su stara priča, ipak je prošlo 5 dana od kako su raspisani.

Videla je da mi nemamo vremena da se bavimo sobom, a ona ima sve vreme ovog sveta.

 

Autor teksta:Dejana Tucić

 

Napomena: Autorka ovim tekstom ne komentariše pojavu Corona virusa sa stručne medicinske strane i u tom smislu ne sagledava uzroke i posledice istog.

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga