Igor Jović: „Važno je prihvatiti bolest i o njoj javno govoriti“

Podeli:

Hrabrom Zrenjanincu Igoru Joviću 2015.godine je ustanovljena dijagnoza Ulcerozni kolitis.Suočen sa strahom od nepoznatog godinama je učio kako da prihvati bolest I živi sa njom. Na tribini koja će biti održana 8.novembra a čiji je on inicijator govoriće se na temu Ulceroznog kolitisa I Kronove boleti.

Igor smatra da je od velike važnosti da javnost bude edukovana o ovoj temi.

1. Kada si primetio prve znake/simptome bolesti?

Živimo u stresnim vremenima i na žalost stres je okidač za mnoge bolesti. 2010. su se pojavili prvi simptomi. Krv u stolici, učestale stolice, grčevi u stomaku. Na početku je sve to bilo čudno, mada kad vidiš krv nije ti baš sve jedno. Prvi pregledi, kontrole, analize. Nije ukazivalo na ništa „opasno“. Čak i prva kolonoskopija nije ništa pokazala. Posle par nedelja sve se povuklo. Mislio sam da je od promene vremena, dok su lekari sumnjali na hemoroide. To se bilo smirilo i nastavio sam dalje, a da nismo praktično imali ništa.

Posle par godina se opet vratilo, opet ista procedura i opet ništa u vidu rezultata i analiza. 2015 se desio haos koji mi je promenio život. Vikend je bio, praktično da nisam izlazio iz toaleta. Umesto bilo kakve stolice imao sam samo krv. Više nije bilo vremena da se čeka pa sam otišao privatno da se vidi šta je. Posle kolonoskopije u Sv. Jovanu utvrđeno je da imam Ulcerozni kolitis. Za mene je to tada bila potpuno nepoznata bolest. Rečeno mi je da za tu bolest nema leka. Da može da se zaleči, ali ne izleči. Postoje 2 faze, jedna u kojoj je bolest u mirovanju (remisiji) i kada je aktivna.

2. Kako izgleda tvoj život od tada?

Živeti sa tim saznanjem nije lako. Pogotovo kada ti saopšte da lek praktično ne postoji. Trebalo je sve to izdržati psihički, ali s obzirom da sam ja još pre toga vodio drugu borbu, ovo je bio samo nastavak svega što mi se dešavalo u životu. Bitno je da ne padneš duhom, a sve ostalo će doći samo po sebi. Svako ko boluje od ovih bolesti zna da se život u korenu menja. Navike. Da se moramo prilagođavati od ishrane do načina života. Nešto što smo nekada voleli da jedemo više ne smemo.

4. Ko ti je bio najveća podrška i koliko je ona zapravo važna?

Podrška ljudi je bitna. Imao sam tu sreću da sam okružen dobrim ljudima koji razumeju sa čim se borim. Kako privatno, tako i na poslu. Ovde bih posebno istakao ljude i kolege iz Rode gde sam do skoro radio i gde mi je bolest u to vreme bila aktivna. Raditi na kasi i imati Ulcerozni kolitis ravno je podvigu. To nije radno mesto gde možete da odete tek tako, ali ja sam i to uspevao. Uskakali su i menjali me kad god je to bilo potrebno.

8. Koji je povod bio da organizuješ u Zrenjaninu tribinu upravo na temu tvoje dijagnoze i kaži nam šta će sve posetioci imati prilike da čuju/vide?

Tribina će biti održana 8.novembra u Baroknoj sali Gradske kuće.

Pre 2 godine sam bio deo projekta sajta Stetoskop infa gde su objavili moju priču. Takođe sam postao član udruženja UKUKS. Kada upoznate takve ljude oni vam daju motiv da se borite i radite. Zrenjanin i okolina ima problema sa ovakvim bolestima. Upoznao sam ljude koji imaju velike probleme, koji su mnogo teži pacijenti nego što sam to ja. Na žalost sve više mladih i dece dobijaju ovakve dijagnoze. To je bio moj motiv da krenem u ovu priču. U saradnji sa udruženjem smo došli na ideju da bi bilo dobro napraviti jedan ovakav skup u našem gradu.

Prvi put radim ovako nešto, nemam iskustva, ali mogu reći da sam zadovoljan na koji način napredujemo. Zrenjanin je grad dobrih ljudi, koji su spremni da te saslušaju i pomognu. Podršku sam dobio od zrenjaninske bolnice, Kulturnog centra, Gradske kuće koja nam je dala Baroknu salu. Da ne otkrivam dalje, verujem da će biti još tu nekih lepih iznenađenja. Dugo sam radio u medijima, tako da i sa te strane očekujem podršku.


Za ovakav jedan skup smo odabrali 3 teme:Edukacija o IBD-u, Deca I IBDInvalidnost.
Regionalna tema što je naravno i kod nas zanimljivo, invalidnosti. U toku je kampanja da se ove dve bolesti uvrste u one za koje se dobija procenat invalidnosti.


Što se gostiju tiče biće tu: Dr Tatjana Jocić (KC Vojvodine), dr Zoran Milenković (KC „Dragiša Mišović“), Ljiljan Đaković (predsednik i osnivač udruženja UKUKS Srbija), Milica Milošević (direktor internet platforme „Stetoskok info“), lekari, gastro enterolozi iz naše bolnice.


Još dve osobe rade danas samnom po pitanju organizacije to su Ivana Kukolj Solarov i Svetlana Živković. Radimo na tome da ovo bude jedan dobar i zanimljiv skup, pre svega za ljude koji imaju problem, a onda i za širi krug ljudi. Postoji mogućnost osnivanja udruženja u našem gradu, ali to ćemo za neki drugi put, završava svoju priču Igor.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga