50. godina sa horom „Koča Kolarov“

Podeli:

Pola miliona € horu “Koča Kolarov” 

Podsetimo se…

Obeležavajuci 50 godina rada sa ansamblom dirigenta Mirka Bulovana, ostvaren je kontakt sa Evropskim muzičkim savetom zbog specificnosti ovog zlatnog jubileja. Naime, jedinstven je slučaj da jedan dirigent, sa jednim ansamblom u kontinuitetu radi pola veka i niže izuzetne uspehe.

Nakon obavljene redovne procedure Evropskog muzičkog saveta, hor “Koča Kolarov” stekao je status NEMATERIJALNOG KULTURNOG NASLEĐA .

Na konkursu Evropskog Muzičkog Saveta projekat – „50 zlatnih godina“ (igrano-dokumentarni film) dobio je finansijsku podrsku iz EU Fonda za očuvanje i negovanje nematerijalnog kulturnog nasleđa i to je PRVI budzet Fonda koji stiže u Srbiju.

Projekat je pripremio “Internacionalni muzički centar”. Realizacija projekta će trajati do 36 meseci. Njime je predviđeno da se kroz prizmu hora “Koča Kolarov” i dirigenta Mirka Bulovana, prezentuje muzički (horski) ambijent na teritoriji bivše YU u drugoj polovini XX veka.

Oba segmeta obeležavanja zlatnog jubileja, podrazumevaju studiozno  i sistematizovano targetiranje, selektovanje i prikupljanje potrebne istorijske građe , koja u dobroj meri predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe naše zemlje.

Projektom je predviđeno da promocija filma bude u svim zemljama bivše YU. Promocije su dogovorene i u nekim zemljama EU, na Festivalima na kojima je hor “Koča Kolarov” nastupao.

Ovim projektom u prilici smo da, na jedan specifican način, predstavimo muzičku scenu naše zemlje sa posebnim akcentom na amaterske ansamble, festivale i horska takmičenja.

Radujemo se mogućoj saradnji i unapred hvala na podrsci, rekla je Dubravka Bengin.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga