Antifašistička akcija u Zrenjaninu

Podeli:

Antifašistkinje i antifašisti u organizuju akciju u znak protesta protiv nastavka sudskog procesa za rehabilitaciju kvislinga i fašiste Milana Nedića. U isto vreme antifašističke akcije biće održane u Beogradu, Kraljevu i Šapcu. Skup u Zrenjaninu će se održati u ponedeljak 8. Februara 2016. u 12h, u ulici Cara Dušana br.149 ispred zgrade bivšeg logora-zatvora, kulturnog spomenika grada Zrenjanina iz drugog svetskog rata.

Zrenjanin grad

U Zrenjaninu, u ulici cara Dušana br. 149, je za vreme II svetskog rata, u periodu od 1942. do 1944, služila kao koncentracioni logor, centralni te vrste u Banatu, koji je počeo sa “radom” od avgusta 1941. na početku okupacije. Kroz njega je prošlo više hiljada rodoljuba, od kojih su mnogi pobijeni, a više grupa je deportovano u logore širom Evrope. Zgrada je obeležena spomen pločom. Više reči o logoru biće u toku skupa u ponedeljak.

Plan organizatora je održavanje protesta u trajanju od sat i po vremena. Okupljeni će slušati “Ulični radio”, koji će sa ozvukom biti prisutan na događaju i preko kojeg će biti pročitane zvučne poruke: uredbe, depeše, govori iz Nedićeve Uže Srbije, kao druge informacije u odnosu na rehabilitaciju i povodom procesa koji je u Beogradu zakazan za taj dan.

„Na ovaj način želimo da iskažemo neslaganje i kritiku zbog ove pogubne rehabilitacije, a za koje smatramo da je u službi nacističke ideologije kojom se pokušava manipulisati javnost i vrši prekrajanje istorije, a čime se urušava temelj antifašizma i antifašističke borbe kako u Zrenjaninu, Vojvodini tako i u Srbiji“, navodi se u saopštenju organizatora antifašističke akcije

Uloga Nedića nije samo u potpisivanju Trojnog pakta, rasnim depešama, govorima, uredbama za hapšenje, oduzimanje imovine i obezbeđivanju logora u tadašnjoj Srbiji, kao i u Nedićevom “doprinosu” Holokaustu Jevreja, Porajmosu Roma i masovnim zatvaranjima i streljanjima antifašista/kinja. Milan Nedić i njegova kvislinška Vlada pristali su na sporazum o četvorogodišnjoj eksploataciji Uže Srbije posebno besplatne radne snage za prinudne radove za Treći rajh i bezuslovno davanje poljoprivrednih dobara i proizvoda. Na meti eksploatacije su posebno bili poljoprivredni krajevi kao što je Zrenjanin i Banat, koji su bili i pod indirektnom kontrolom Vlade Milana Nedića.

 

 

 

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga