Zrenjanin po prvi put domaćin svesrpskog festivala Saveza srpskih guslara, gradonačelnik ugostio organizatore i učesnike

Podeli:

Zrenjanin je počevši od juče, a sve do večeras domaćin 47. festivala Saveza srpskih guslara, koji organizuje Kulturno-umetničko guslarsko društvo “Petar Perunović – Perun” iz Zrenjanina, u saradnji sa Savezom srpskih guslara i Savezom guslara Srbije, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Grada Zrenjanina. Naš grad je po prvi put domaćin jednog ovakvog, saveznog festivala, koji će se održati u Kulturnom centru Zrenjanina, svečano otvaranje je održano juče u sklopu koga je bilo i polufinalno veče, a večeras u 19:00 časova održava se finale.

Kako je najavljeno, prateći festivalski program obuhvatiće održavanje radionica, Skupštine Saveza guslara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, a u revijalnom delu festivala predviđeno je da nastupe KUD „Pionir“, brojna pevačka društva, pesnici i vokalna solistkinja Milica Dosković. Ulaz je slobodan.

Tim povodom, predstavnike organizatora i učesnika festivala ugostio je u Gradskoj kući gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

„Nakon uspešne organizacije više smotri i festivala guslara na pokrajinskom i republičkom nivou, sada nam se ukazala prilika i čast da prvi put budemo domaćini jednog saveznog, svesrpskog festivala, na kom učestvuju guslari iz Crne Gore, Republike Srpske i Srbije. Iako je festival takmičarskog karaktera, više od samog takmičenja on ima za cilj očuvanje i negovanje naše narodne tradicije i kulture, kao i simbolike koju kod srpskog naroda gusle nose“ – istakao je gradonačelnik tokom prijema.

U ime KUGD “Petar Perunović – Perun” obratio se i zahvalio na prijemu, kao i na podršci u organizaciji festivala, predsednik društva dr Radivoj Jelovac. To društvo novembra ove godine slavi punih 40 godina od osnivanja i 47. festival Saveza srpskih guslara prilika je i za obeležavanje ovog jubileja. Gradonačelniku se, u ime domaćina guslarima iz Crne Gore, Srpske i Srbije, zahvalio i Ljubiša Ateljević, narodni guslar iz Zrenjanina.

Gosti su izrazili zadovoljstvo organizacijom i gostoprimstvom u Zrenjaninu i zahvalili se na sebi svojstven način – uz gusle. Njih 40 će nastupiti večeras na polufinalnoj večeri, dok će se sutra, za naziv najuspešnijeg, takmičiti dvadeset. Kako su danas predočili gradonačelniku, ocenjivaće ih stručni žiri, koji će u obzir uzimati pet elemenata, uključujući i opšti estradni utisak, izgled nošnje, dramsko kazivanje, usklađenost glasa i zvuka gusala…

Zajedno s gradonačelnikom, prijemu su prisustvovali i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, kao i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.

RTV Santos

Autor: Redakcija radio televizije Santos

POVEZANE vesti

Pretraga